Tror på stort medaljregn: ’Alla är med och utmanar’

Foto: BILDBYRÅN
Johanna Mattsson.
SPORTBLADET

VM i Uzbekistan.

Då tror förbundskapten Fariborz Besarati på ett svenskt medaljregn.

– Alla tjejer kommer ­vara med och utmana, ­säger han till Sportbladet.

Det svenska damlandslaget i brottning drabbades av ett bakslag redan innan VM ens hunnit börja. Massören Hassan Torabi nekades ­visum och fick därför inte följa med till Uzbekistan.

– Det har varit lite struligt, och det var samma sak när ­alla landslag kom hit, flera ­ut­övare fastnade hos passpolisen i 5-6 timmar. Vi klarade oss ganska bra, men naturligtvis hade vi gärna haft Hassan med oss, säger förbundskapten Fariborz Besarati.

”Känns väldigt bra”

Herrarnas massör Ingemar Gannby har kallats in som ersättare och Besarati slår fast att avbräcket inte kommer att påverka alltför mycket. I stället blickar han fram emot ett VM som han tror kan bli ett av Sveriges bästa på länge.

– Det känns väldigt bra. Alla tjejer som är här kommer att kunna utmana om medaljer, säger han.

”I väldigt bra form”

I truppen – som består av fem tjejer – finns en hel del rutin men kanske framförallt en Johanna Mattsson som för en gångs skull fått hålla sig skadefri under en längre period.

– Hon är i väldigt bra form och har definitivt en bra chans på guldet, säger förbundskapten Besarati.

Både Johanna Mattsson och systern Sofia vann guld i EM i Helsingfors och nu har de siktet inställt på att upprepa bedriften.

– Målet är medalj, säger duon enligt TT.

FAKTA

BROTTARNA SOM SKA FIXA VM-MEDALJERNA

Fredrika Petersson

Klippans BK

Gör sitt första senior-VM, men har meriter sedan tidigare, bland annat ett EM-brons. 32 tjejer har vägt in på 48 kilo, och konkurrensen är tuff. Är i första hand i VM för att se och lära, men förbundskapten Fariborz Besarati säger att hon kan slå vem som helst.

Sofia Mattsson

Gällivare SK

Gick till VM-final i fjol, men föll då mot suveränen Saori Yoshida, Japan. Den gången möttes de i 55-kilosklassen, som inte längre finns. Säger att hon är sugen på ett revanschmöte med just Yoshida. Har goda medalj­chanser.

Johanna Mattsson

GSK

Regerande EM-mästarinna. Har tidigare i karriären plågats av skador men kommer nu till VM helt skadefri. Är en av 16 som vägts in i viktklassen och får en tuff öppningsmatch, men ska ha mycket goda chanser att nå ­pallen.

Henna Johansson

GSK

Har varit på pallen i VM och EM tidigare och var nära att kamma hem ytterligare ett EM-brons i Finland i våras, men förlorade då i ett sekunddrama. Lär vara rejält revansch­sugen nu och kan, med lite flyt, plocka en medalj.

Jenny Fransson

Klippans BK

Har varit världsmästare i 72-kilosklassen men väger nu in på 69, tillsammans med 24 andra. Inleder mot en svår vitryska och har ­sedan en OS-mästarinna på sin halva. Får en tuff uppgift men har ändå rimligt stora chanser till medalj.

VM-schemat

I dag: 48 kg, 60 kg, 69 kg.

Finaler: 18.00.

I morgon: 53 kg. Final: 18.00.

Fredag: 63 kg. Final: 18.00.