Planen för att locka svenskan – till UFC

MMA-världen vill att Mattsson byter sport

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE
SPORTBLADET

Sofia Mattsson är ett av Sveriges största medaljhopp i sommarens OS.

Men 26-åringens framgångar har lett till att MMA-världen genast försöker få brottaren att byta sport.

– Det kanske skulle locka de japanska fansen eftersom jag är ett kampsportsnamn där, säger hon.

Historien låter osannolik.

Sofia Mattsson har i tio år varit en brottare av yppersta världsklass. Hon har tre EM-guld, tre VM-medaljer och vann i höstas den första upplagan av Europeiska Spelen. Hon är 26 år gammal och förbereder sig för sommarens olympiska spel i Rio de Janeiro, men mitt i laddningen har intresset väckts för att hon ska byta sport till MMA (mixed martial arts) – för att attrahera den asiatiska marknaden.

Förklaringen har att göra med Saori Yoshida, den japanska nationalidolen som till och med är mer segerrik än Alexander Karelin. Mattsson är den japanska veteranens huvudrival och har krupit allt närmare att bryta sviten på tretton raka VM-guld och tre OS-guld. VM-finalen 2015 slutade med en knapp 2–1-seger för den sju år äldre mästaren. Inte underligt att också Sofia Mattsson har blivit en populär och aktad idrottare i Japan.

”Letade nya tjejer”

Efter guldet i Europeiska Spelen 2015 fick Mattsson sitt första konkreta erbjudande.

– Jag blev tillfrågad om att börja med MMA i stället, säger hon och förklarar vidare:

– De hörde av sig för att de letade nya tjejer och européer och skulle bygga upp en träningsgrupp. Jag blev inbjuden till ett uppstartsläger och målet var att ta sig till UFC (Ultimate Fighting Championship, den största och mest penningstinna organisationen).

För Mattsson är sportbytet inte aktuellt före OS, som blir hennes tredje. Energin är riktad mot Rio, där hon siktar på revansch för sjundeplatsen 2012.

”Ska aldrig säga aldrig”

Men efteråt ska hon grubbla. Nja, det lutar åt att en av världens bästa brottare fortsätter brottas något år till, men helt givet är det inte.

– De har fått upp ögonen för mig i och med att kampsport är stort i Japan och andra asiatiska länder. Jag har ett namn som de känner igen. Det är nog därför de frågar, säger hon.

Hur ställer du dig till erbjudandet?

– Jag lägger all min tid och fokus på brottning och har inte funderat så mycket på det än. Jag har inte ett det som ett alternativ utan mest tänkt att jag inte har tid. Men man ska aldrig säga aldrig.

FAKTA

Sofia Mattsson

Ålder: 26

Klubb: Gällivare SK

Meriter i urval: VM-guld 2009. EM-guld 2010, 2013 och 2014. Vann också Europeiska Spelen (ES) 2015, vilket också klassas som europamästerskap.

Familj: sambon Robert Rosengren och systern Johanna Mattsson är båda landslagsbrottare. Den andra systern, Lisa, brottas också medan pappa Karl-Erik Taivalsaari är tränare. Mamma Catrin har (hittills) inte sysslat med brottning.

Viktklass: Har tagit mästerskapsmedaljer i allt från 51 till 59 kilo, men från förra säsongen och fram över OS gäller 53 kilo.

Aktuell: Förbereder sig för OS i Rio i augusti, där hon ställer upp i 53 kilo. Har fått konkreta erbjudanden om att sluta med brottning och i stället satsa på den mer välbetalda sporten MMA, som inte ingår i OS.