Armstrongs hjälpryttare erkänner dopning

”Han gjorde det för Lance”

SPORTBLADET

New York (TT-AFP)

Två av cykelstjärnan Lance Armstrongs stallkamrater under Tour de France 1999 erkänner nu att de bloddopat sig inför tävlingen med epo.

– Jag försökte att undvika dopningsmedel, men gjorde fel några gånger. Det är inget jag är stolt över. Jag använde epo, men bara några gånger, säger Frankie Andreu, tidigare kapten i US Postal-stallet, till New York Times.

Andreu säger att han kom i kontakt med dopning första gången 1995 då några stallkompisar kände att de inte kunde hänga med de europeiska cyklisterna vars snabba förbättringar ryktades bero på epo-användning.

Skugga över Armstrong

Att Andreu, och en anonym US Postal-cyklist, erkänt epo-dopning inför Tour de France-loppet 1999 lägger en skugga över Lance Armstrongs seger i tävlingen, hans första av sju i följd. För utan starka hjälpryttare är det omöjligt att vinna det långa etapploppet. Frankie Andreus fru Betsy anklagar Armstrong för att ha pressat sina lagkompisar till dopning.

– Min man använde aldrig epo för sin egen skull, han skulle aldrig ha vunnit tävlingen. Han gjorde det för Lance, säger hon.

Både Armstrong och Andreu har slutat sina karriärer som proffscyklister. Ingen av dem har åkt fast för dopning.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM