Basso klar för Discovery

Dopningsmisstänkte italienaren ny kapten i Armstrongs gamla stall

SPORTBLADET

Dopningsmisstänkte Ivan Basso har hittat en ny arbetsgivare.

Lance Armstrongs förra stall Discovery.

Nyheten bekräftas – av Armstrong själv.

Även om Lance Armstrong avslutade cykelkarriären efter sin sjätte raka seger i Tour de France 2005 så har han fortfarande mycket att säga till om i sitt gamla stall, Discovery Channel.

Nu bekräftar Armstrong att italienaren Ivan Basso blir ny kapten i stallet.

– Vi är överens, men sportdirektören Johan Bruyneel måste vänta tills Bassos kontrakt med Bjarne Riis (CSC-stallet) upphör, säger Armstron till Gazzetta dello Sport.

Ny kapten

Uppgifterna bekräftas även av stallets General Manager, Bill Stapleton.

– Jag ser fram emot att ha Ivan som del av laget, säger han till AP.

Ivan Basso vann årets upplaga i överlägsen stil och blir nu den som ska ta rollen som Discovery-stallets obestridlige ledare – något som saknades i Armstrongs frånvaro i fjol.

Men Basso är omstridd. Efter segern i Girot nekades han att starta i Tour de France av sitt eget stall (CSC) efter att hans namn figurerat i en spansk dopningsutredning.

I oktober sade CSC upp kontraktet med Basso, men senare samma månad rekommenderade Italiens olympiska kommitté det italienska cykelförbundet att lägga ned dopningsanklagelserna mot Basso.

”Förväntar oss stordåd”

Därmed blev italienaren fri att tävla igen, om inte det internationella cykelförbundet väljer att driva dopningsaffären vidare.

Nu talar allt för att Basso återfinns i startlistorna till nästa års Pro Tour-tävlingar, trots allt.

– Under Lances sista år i Tour de France pushade Ivan Lance till en ny nivå och vi förväntar oss stordåd från Ivans sida 2007, säger Bill Stapleton.