Landis kan frias – av rent slarv

Labbpersonalen erkänner: Vi märkte provet fel

SPORTBLADET

En siffra kan kanske fria den dopningsmisstänkte cyklisten Floyd Landis.

Det franska laboratorium som testade amerikanens positiva dopningsprov erkände på onsdagen att labbet märkt Landis prov fel.

Foto: AP
Kan frias? Ett misstag kan eventuellt komma att fria stjärncyklisten Floyd Landis.

Enligt tidningen Le Monde fick Landis prov nummer 994474 istället för 995474.

Laboratoriet i Chatenay-Malabry utanför Paris hävdar dock att nummerfelet inte påverkar att det fanns för höga värden av testosteron i Landis prov.

– Det fanns ett fel i numreringen av provet, ett skrivfel som inte har någon som helst bäring för vad provet innehöll, sade laboratoriets chef Jacques de Ceaurriz och tillade:

– Det skulle inte förvåna mig om Landis advokater använder det här.

Cykelstjärnan testade positivt för dopning under årets Tour de France. Det positiva provet togs efter en etapp där amerikanen svarat för en insats som allmänt beskrevs som ”omänsklig”, och som var avgörande för hela tävlingen.

Landis har hela tiden hävdat sin oskuld och hela tiden skyllt på det franska labbet.

Samtidigt har en undersökning angående dataintrång startats. Enligt tidningen l'Equipe ska någon Landis närstående ha hackat sig in i laboratoriets datasystem.

– Jag vill inte kommentera detta eftersom det pågår en utredning, men vi har känt till det här en längre tid och under de senaste veckorna har våra misstankar konfirmerats, sade Jacques de Ceaurriz.

Sportbladet.se-TT ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM