”Målet är topp-tio”

Gustav Larsson första svenska kaptenen sedan 80-talet: En ära, så klart

Foto: FOTO: MARTIN VON KROGH
Siktar på toppen I dag startar Giro d’Italia, med Gustav Larsson som lagkapten för Team CSC. "Min plan är att vara som bäst den tredje veckan. Då är Girot som tuffast", säger svensken.
SPORTBLADET

Senast en svensk cyklist var kapten i Giro d’Italia hette han Tommy Prim.

Nu stavas namnet Gustav Larsson och han ska leda stjärnstallet Team CSC i cykelklassikern.

– En ära, så klart. Och en stor möjlighet för mig, säger han.

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Tommy Prim.

Gustav Larsson kom till danska Team CSC inför den här säsongen och efter bara några månader i stallet fick han – något oväntat – erbjudandet av managern Bjarne Riis att bli en av två kaptener i stortävlingen Giro d’Italia.

Gustav Larsson funderade inte speciellt länge.

– Det är givetvis en stor ära. Jag har i och för sig varit kapten tidigare, men aldrig i en stortävling som Girot, säger Gustav Larsson på telefon från Sicilien.

Backas upp av stjärnor

Han slipper nu dra fram någon annan till en bra placering i totalen, utan den här gången är det stjärnor som tysken Jens Voigt och australiensaren Stuart O’Grady som ska se till att Gustav Larsson får bästa möjliga uppbackning.

– Det skönaste med att vara kapten är att man bara har sig själv att tänka på. Samtidigt innebär det ett större ansvar. Jag måste ju åka bra också, säger Larsson.

Han är tempospecialist och det är på dessa etapper som smålänningen ska skaffa sig viktiga sekunder i jakten på en framskjuten placering totalt.

– I bergen är jag inte riktigt lika bra. Jag är 194 centimeter lång och har en del att bära uppför, men jag hoppas att jag kan hänga med någorlunda i alla fall, säger Gustav Larsson.

3 473 kilometer

När Sportbladet når honom låter han trött.

– Jag ligger och slappar lite. Det blir några tuffa veckor nu och det gäller att ladda batterierna. Har just fått massage och i kväll blir det möte med laget.

Girot avslutas med ett tempolopp i Milano den 1 juni. Då har cyklisterna avverkat smått otroliga 3 473 kilometer.

– Målet är att vara bland de tio främsta. Det är en realistisk målsättning. Men givetvis kommer det att bli tufft, säger Larsson.

Och fortsätter:

– Min plan är att vara som bäst den tredje veckan. Då är Girot som tuffast.

Senast en svensk var kapten i Giro d’Italia var i början på 80-talet, då Tommy Prim ledde Bianchi-stallet.

Han har också varit Gustav Larssons mentor.

– Innan jag blev proffs hade jag honom som chef i Team Crescent, så han har lärt mig mycket.

Ryssen Denis Menchov – segrare i La Vuelta – och spanjoren Alberto Contador – segrare i Tour de France i fjol – tillhör favoriterna i årets Giro d’Italia.

Gustav Larsson är en outsider.

FAKTA

Namn: Gustav Larsson. Ålder: 27 år. Familj: Flickvännen Veronica Andréasson. Längd: 194 cm. Vikt: 77 kg. Blev proffs: 2003. Tidigare lag: Fassa Bortolo (03–05), Francaise des Jeux (06), Unibet.com (07).

Team CSC som Gustav Larsson är kapten för:

Jens Voigt, Tyskland. Stuart O’Grady, Australien. Nicki Sörensen, Danmark. Bradley McGee, Australien. Anders Lund, Danmark. Michael Blaudzun, Danmark. Jason McCartney, USA. Chris Anker Sørensen, Danmark.

ARTIKELN HANDLAR OM