OS-favoriterna föll tungt i Falun

Nykomling slog veteranerna

SPORTBLADET

Emilia Fahlin satte inte bara färg på damernas tempolopp i Falun genom att vara med i alla utbrytningar.

Hon avslutade med att sticka ifrån favoriterna Susanne Ljungskog och Emma Johansson två kilometer från mål.

– Innan loppet fanns inte seger i tankarna. Helt sjukt, sade 19-åriga Fahlin efter loppet.

Foto: BILDBYRÅN
Susanne Ljungskog.

Redan i första stigningen mot hopptornen vid Lugnet i Falun bildades en första utbrytargrupp om fem cyklister, en av dessa var Fahlin.

Med tre av åtta varv kvar var den gruppen inhämtad sedan Ljungskog och Johansson dragit upp farten i klungan. Då stack Fahlin igen, för att bli infångad av favoriterna igen. Ett tag var hon också avhängd men hon kämpade sig ifatt.

– Det var ganska mycket taktiskt spel mellan Susanne och Emma så jag tog chansen. I en av de sista backarna fick jag en liten lucka och då var det bara att köra för fullt, sade Fahlin.

Ensam på upploppet

Avståndet till favoriterna växte snabbt och Fahlin var helt ensam på upploppet, kunde köra över mållinjen i ensamt majestät med båda armarna i vädret.

– I morse kände jag mig lite krasslig så jag hade inte en tanke på seger. Jag har också ändrat taktik under loppet och kört på ett sätt som jag inte brukar göra. På sista varvet var jag nöjd om jag skulle kunna ta medalj så det är helt sjukt bra, sade hon.

Fahlin hade innan loppet ett par JSM-guld och en sjundeplats på JEM som främsta meriter i karriären. Trots segern får Fahlin vackert stanna hemma medan Ljungskog och Johansson drar till OS i Peking och där räknas som svenska medaljhopp.

Ljungskog nedtränad

– Lite synd att laget redan är uttaget. Det hade varit en bra erfarenhet att få åka till OS och skaffa rutin. Men jag är fortfarande ung och det kommer fler chanser för mig i framtiden, sade Fahlin som under våren tränat och tävlat i USA.

Emma Johansson vann spurtstriden om silvret mot Susanne Ljungskog, men Ljungskog var inte så besviken över det. Hon hade större mål för ögonen.

– Jag är lite nedtränad, kände mig lite seg. Men annars känns det väldigt bra inför Giro dItalia som startar nästa lördag. Den tävlingen vill jag gärna vinna. Sen ska jag försöka göra mig själv rättvisa när det blir dags för OS. Jag vill inte ta ordet vinna i min mun men jag vill verkligen göra ett bra OS, sade Ljungskog.