Ljungblad smartast i linje-SM

Men får inte åka till OS

SPORTBLADET

Jonas Ljungblad vann en mycket tät spurtuppgörelse i herrarnas linjelopp under cykel-SM.

– Synd bara att inte en mästerskapsseger kvalificerar för OS som i andra länder, sade Ljungblad efter sitt andra SM-guld.

Nicklas Axelsson såg till att sätta fart på linjeloppet i Falun över 182 kilometer. Fältet splittrades snabbt upp i mindre grupper och slutsegraren Ljungblad var orolig ett tag när han fanns en bit bak i fältet.

– Vi var två minuter efter ett tag, men Thomas Lövkvist gjorde ett bra jobb när vi körde ikapp, sade Ljungblad.

Inför det sista av 14 varv hade tre cyklister ryckt loss; Axelsson, Lövkvist och Ljungblad. Lövkvist körde hårt i backarna upp mot hopptornen vid Lugnet men Ljungblad vägrade släppa.

– Han körde smart, efter sin förmåga, det går inte att klandra honom. Jag gjorde vad jag kunde för att bli av med honom, sade Lövkvist.

När de tre svängde in mot det korta upploppet hade Ljungblad bra självförtroende.

– Jag visste att både Nicklas och Thomas behövde mer än 250 meter för att få upp farten, sade han.

Ljungblad hade greppet tidigt på upploppet men Axelsson pressade honom hårt sista biten. Segermarginalen blev knapp, men ändå säker.

– Detta SM-guld smäller lite högre än det förra, alla de bästa var ju med, sade Ljungblad som efter SM tar lite semester på västkusten innan han åker till Portugal för nästa tävling. Men han stack inte under stol med att han hellre hade kunnat boka biljett till Peking i augusti.

– I andra länder kvalificerar mästerskapssegrar till OS. Jag vet faktiskt inte varför det är så här i Sverige, sade Ljungblad.

Lövkvist är tredjeplatsen till trots klar för OS, men först väntar Tour dFrance.

– I ”Touren” hoppas jag kunna göra riktigt bra ifrån mig i bergen. Något speciellt mål är svårt att sätta upp, men jag vill kunna göra mig själv rättvisa, sade Lövkvist

ARTIKELN HANDLAR OM