Lövkvist tvåa i Tyskland runt

Har segerchans med tre etapper kvar

Foto: Bernd Thissen
Thomas Lövkvist.
SPORTBLADET

Thomas ”Gotland” Lövkvist håller ett fast grepp om andraplatsen i cykelloppet Tyskland runt. På onsdagen fanns han med i den grupp som i en spurtstrid gjorde upp om segern i loppets femte etapp, men blev fyra i regnet.

Schweizaren och stallkamraten Gerald Ciolek var starkast i den korta, men branta stigningen före mållinjen.

I sammandraget är Lövkvist dock fortfarande tvåa bakom hemmacyklisten Linus Gerdemann – också han från Columbia-stallet – när tre etapper återstår av loppet. Gerdemann körde in som elva på onsdagen och har 17 sekunder till godo på Lövkvist.

– Laget är i en kanonposition, allt är frid och fröjd. Men samtidigt kan jag inte attackera min lagkompis framöver. Så jag får helt enkelt invänta tempot (på lördag) och köra hårt då, säger Lövkvist om sina segerchanser till Eurosports hemsida.

Den femte etappen karaktäriserades – utöver Lövkvist – annars av en annan svensk. OS-silvermedaljören Gustav Larsson bröt sig loss tidigt på den 218 kilometer långa etappen tillsammans med fem andra cyklister, men hanns ifatt 20 kilometer före mål. Larsson körde till slut in som 62:a, drygt sju minuter efter täten. Bättre gick det för Marcus Ljungqvist som, precis som Lövkvist, fanns med i den främre klungan och noterades som 13:e man över mållinjen. I sammandraget är Ljungqvist 29:a, Larsson 50:a.

FAKTA

Pro tour, Tyskland runt

WINTERBERG, Tyskland

femte etappen (218,4 km)

1) Gerald Ciolek, Tyskland, 5.39.35, 2) Rubens Bertogliati, Schweiz, s.t., 3) Leonardo Bertagnolli, Italien, s.t.

Sv plac

4) Thomas Lövkvist s.t., 13) Marcus Ljungqvist s.t., 62) Gustav Larsson +7.02.

Sammanlagt

1) Linus Gerdemann, Tyskland, 23.35.23, 2) Lövkvist +0.17, 3) Janez Brajkovic, Slovenien, +0.20.

Övr sv plac

29) Ljungqvist +7.59, 50) Larsson +16.55.

TT