Armstrong: Jag gör comeback

Cykel-legendaren vill vinna åter vinna Tour de France – och lyfta fram cancerfrågan

Foto: AP
Lance Armstrong, 36, gör comeback.
SPORTBLADET

Nu är det bekräftat – Lance Armstrongs comeback blir av.

Syfte: Hjälpa andra cancerdrabbade.

– Jag siktar på att vinna Tour de France för åttonde gången, säger 36-åringen.

Nyheten slog ned som en bomb sent på måndagskvällen. Många, bland annat svenska OS-medaljören Gustav Larsson och experten Roberto Vacchi, ställde sig frågande.

Men nu tar Armstrong själv bladet från munnen – och bekräftar ryktet.

– Efter att ha pratat med mina barn, min familj och mina närmaste vänner har jag beslutat mig att återvända till proffscyklingen. Jag är glad att kunna meddela min comeback, säger han i ett pressmeddelande till nyhetsbyrån AP.

Stor hjälte

I oktober 1996 fick Armstrong diagnosen att han led av testikelcancer. Trots det lyckades han komma tillbaka till cyklingen, starkare än någonsin.

Mellan 1999-2005 lyckades han med bedriften att vinna Tour de France sju år i rad, något ingen annan lyckats med. Prestationen har gjort honom till en stor hjälte bland cancerdrabbade människor världen över.

Det är delvis därför som han nu gör comeback.

”Siktar på att vinna”

– Jag har beslutat mig att återvända till den professionella cyklingen, i uppdrag att väcka folks uppmärksamhet kring cancer och sjukdomens konsekvenser. Bara det här året dör åtta miljoner människor världen över på grund av sjukdomen. Det är dags att föra fram cancerfrågan på den globala dagordningen.

I en exklusiv intervju med Vanity Fair säger Armstrong att det är hundra procent klart att han tävlar i Tour de France nästa sommar:

– Jag återvänder till proffscyklingen. Och jag siktar på att vinna min åttonde Tour de France.