Platt bana utmaning för långe Gustav

Nu ska OS-medaljören vinna VM

SPORTBLADET

Värste konkurrenten tyckte att han vunnit tillräckligt.

Därför skippar Fabian Cancellara torsdagens VM-tempo.

– Det ökar min chans, men jag är inte någon storfavorit. Banan är lite för platt, säger Gustav Larsson.

Foto: AP
Ingen ny pallplats för Gustav Larsson.

Cancellara snuvade Larsson på OS-guldet. Ingen kör tempo som den schweizaren. Världsmästare 2006, världsmästare igen i Stuttgart förra året.

Men en trippel verkade inte intressera Larssons stallkompis i danska CSC.

– Han tyckte att skulle han försöka försvara titeln igen, då kunde han bara förlora. Vinner han så hade folk förväntat sig det, förlorar han så förlorar han. Han var inte alls inställd på att ladda för det här och har man inte den rätta mentala inställningen vinner inte ens han, säger Larsson.

Kvitt magsjukan

Hans inställning är det inget fel på. Däremot kunde förberedelserna varit bättre inför VM-tempot i Varese. Elaka bassilusker bet sig fast i magen under förra veckans etapplopp i Polen och ett tag var han orolig för sin VM-start.

Har du fått krafterna tillbaka?

– Det tycker jag, men jag fick inte gjort det jag hade tänkt göra inför VM. Magsjuka är ingen trevlig upplevelse. Det känns lite som att jag får se hur det blir.

En gång i tiden hade Varese Italiens främsta basketlag. Men numera är det ingen större fördel att vara välväxt i Varese.

Helst inte på en cykel.

Och Larsson är lång. Hela 194 centimeter från tå till topp.

I backarna i Badaling vid den kinesiska muren var det finemang. Där drog han under stigningarna nytta av varje muskelfiber i de långa benen.

Här i Vareses kulliga landskap, där slätten breder ut sig i söder och Alperna tar vid i norr, är bansträckningen betydligt plattare.

En kamp mot vinden

Och varför är det till Larssons nackdel? Jo, ju större du är desto mer vind fångar kroppen upp. Ju plattare, desto större betydelse får aerodynamiken.

– Tyvärr är det ganska platt här och därför ser jag mig inte som storfavorit, säger Larsson som i Cancellaras frånvaro varnar för tyskarna Bert Grabsch och Tony Martin.

De är, som svensken formulerar det, ”kortare och lite rundare till formen”, ”sitter väldigt bra” och ”är otroligt aerodynamiska”.

– Jag har inte slagit någon av dem på ett platt tempolopp i år, säger han.

Efter OS-silvret, hur viktigt är VM för dig?

– Inte superviktigt, men det är väldigt bra att köra bra. Samtidigt har jag haft en väldigt bra säsong och den hänger inte på hur jag lyckas i VM. Pressen är inte så stor på mig, men visst är det otroligt fint om man kan få till något här.

– Det är bara att köra.

Fredrik Ericsson är andre svensk i startfältet. Tack vare sitt överraskande SM-guld i somras fick han en VM-plats.

FAKTA

Fakta: Gustav Larsson

Född: 20 september 1980 i Gemla utanför Växjö.

Bor: Bessano, Italien.

Familj: Flickvännen Veronica Andreasson (också cykelproffs), pappa Lars-Erik och mamma Eleonora, bröderna Karl, Ludvig och Filip.

Stall: Team CSC och Skoghalls CK.

Meriter: OS-silver i tempo 2008, 14:e plats totalt i Giro d'Italia 2008, etappseger i Danmark Runt 2008, totaltvåa i Critérium International 2008, totalttrea i Eneco Tour of Benelux 2007, VM-fyra i tempo 2003, seger i Tour de Slovaquie 2002, SM-guld i tempo 2007 och 2006, 24:a i linjeloppet i OS 2008.

Aktuell: Kör för medalj i torsdagens VM-tempolopp i Varese. (TT)

TT