Larsson VM-femma i tempoloppet

”Jag hade gärna velat ha medalj”

SPORTBLADET

Vissa dagar skänker glädje, andra lär man sig helst något av.

Gustav Larsson mötte den senare varianten.

Slutsatsen efter femteplatsen i VM-tempot:

– Jag får börja jobba mer med dräkter, materialet och positionen.

Foto: Emil Malmborg
Larssons målgång i tempoloppet.

Gemlaborna får nöja sig med att fira OS-silvret grundligt när Larsson kommer hem till det lilla samhället nära Växjö efter säsongen.

Det är gott så.

Krafterna räckte inte, varken de mentala eller fysiska, hela den 43,7 kilometerna långa sträckan på Vareses gator.

Där hade han, som en lokal kändis – han bor bara 12 kilometer bort, i Bessano vid Luganosjön – ett stöd som hette duga.

Det hjälpte inte.

Peking ligger liksom inte i Italien.

Höll inte hela vägen

Den stenhårda satsningen från start då höll inte nu. Från guldvittring vid första mellantiden sjönk Larsson tillbaka till fyra vid den tredje och sista. Och sedan han, med segt slem runt kinder och haka, pressat ut det sista som fanns kvar i den 194 centimeter långa kroppen, visade den digitala resultattavlan: ”5. Larsson 53.07,44”.

Drygt 13 sekunder till amerikanen David Zabriskie, bronsmedaljören. Och löjliga fyra tiondelar till amerikanske fyran Levi Leipheimer.

Men det senare var... ja, skitsamma.

– Jag hade gärna velat ha medalj, men jag är nöjd med prestationen i sig, säger Larsson som visste att bedriften i trakterna längs den kinesiska muren i början av augusti skulle bli svår att upprepa.

Satsade på OS

Av flera skäl, men i synnerhet av dessa två.

OS var prioritet ett.

– Jag fokuserade helt och hållet på OS, all träning och så – och hade tid på mig. Det här blev mer att ”jag gör så gott jag kan”.

Bansträckningen i Varese.

– Den passade mig inte. Den var för platt, säger Larsson vars profetia att mannen att slå skulle bli Bert Grabsch.

Och visst vann tysken, nära 43 sekunder före Sven Tuft, Kanada.

– Han (Grabsch) har slagit mig med en och en halv minut på kortare lopp den här säsongen. Han är överlägsen när det kommer till plattare lopp.

Den omedelbart förestående utmaningen för Larsson blir söndagens linjelopp. Utmaningen på sikt blir hur han ska bli vassare i tempolopp utan riktigt påfrestande klättringar.

Stark VM-debut

– Tittar man på Grabsch är han väldigt aerodynamisk. Han är rätt kort och satt och får inte samma luftmotstånd. Jag är lång och tar mer luft och att jag är lång kan jag inte göra något åt. Jag ska försöka komma närmare honom, komma med i matchen så att säga.

Svenske mästaren och VM-debutanten Fredrik Ericsson slutade som nummer 20, med större delen av fältet (56 startande) bakom sig.

TT