”Stora möjligheter att stå överst på pallen”

Silver-Emma ska bli Guld-Emma

Foto: Bildbyrån (MONTAGE)
Minns tillbaka – och ser framåt Emma Johansson berättar om OS-silvret – och varför hon tänker vinna VM-guld i dag.
SPORTBLADET

TERNATE. Från ingenstans till OS-medaljös.

Och med det ett kaos utan dess like.

För Sportbladet berättar Emma Johansson om den hysteriska tiden efter OS-silvret, hur det känns att behöva hjälpa fram en konkurrent och varför hon tänker vinna VM-guld i dag.

En händelse den 10 augusti förändrade 25-åriga Emma Johanssons liv totalt. Från att dagen innan ha varit totalt okänd för den breda massan blev hon över en natt Silver-Emma med hela svenska folket.

Många tycker att det blivit tyst kring henne efter det, men själv menar Emma att hon precis kommit ur den värsta hetsen.

Hur mår du?

– Bra. Det är upp och ner och har varit så ända sedan OS-loppet. Det har varit oerhört hektiskt, och jag ville bara börja tävla igen för att få kontroll över situationen.

Få kontroll över situationen?

–?Ja, det blev väldigt mycket både i Peking och sen när jag kom hem igen. Intervjuer och förfrågningar om allt möjligt. En massa olika event och föredrag. Men nu har jag börjat lära mig att säga nej, och telefonen måste faktiskt inte vara på dygnet runt. Mamma har sagt att hon inte orkar klippa ut fler artiklar nu, haha.

Ingen tid för avslappning

Har du landat ännu?

–?Nej, men jag tänker göra det efter VM-loppet. Jag har verkligen inte haft tid att slappna av. Först allting kring OS, och sen var det bara upp på cykeln igen. Jag har gjort runt 20 starter under de senaste veckorna. Skönt på ett sätt, när jag sitter på cykeln är det enda gången jag kan rensa huvudet.

Men, det låter som att det har varit mer negativt än positivt kring OS-silvret?

–?Nej, nej. Absolut inte! Det har varit otroligt roligt. TV och tidningar har uppmärksammat mig massor och till och med varit nere i Berlin och gjort reportage. Så jag vill absolut inte att det ska låta som att jag klagar. Men det blev bara en sån jätteomställning.

Hur menar du?

–?Ja, ena dagen kände inte en kotte igen mig, och sen får jag plötsligt samtal och erbjudanden hela tiden. Jag visste att OS var stort, men jag fattade aldrig att det var så här stort. I början efter loppet var jag mer “fan, vad är det här?” Det har varit tuffare än vad jag visat utåt.

Större intresse

Vad betyder OS-silvret för dig rent ekonomiskt?

–?Det har kommit en hel del förslag från olika sponsorer, så det är klart att jag hoppas att det ska öppna nya möjligheter för mig att satsa på OS 2012 i London. Jag cyklar inte för att tjäna pengar, men det hade varit kul om jag hade kunnat få lite bättre möjligheter. Slippa gå upp klockan fem för att ta det billigaste planet klockan sex och sånt. ?

–?Jag har märkt av ett större intresse, men jag och min sambo Martin har inte haft tid att ta tag i det. Vi har inte velat ändra planeringen – efter OS är det VM. Till vintern får vi snacka med potentiella sponsorer.

Beskriv ditt OS.

–?En otrolig upplevelse. Otroligt blött, otroligt jobbigt, och riktigt, riktigt roligt. Förberedelserna var som vanligt, men allt ståhej med media och uppvaktningar efteråt var som en helt ny värld. Det var som om jag flyttat till Mars. Men det var en riktigt rolig upplevelse.

Kan du fortfarande komma ihåg glädjen?

–?Ja, den känslan jag hade precis när jag cyklade över mållinjen. Otroligt häftigt, utan att jag egentligen kunde förstå vad jag gjort.

Förstår du det i dag?

–?Egentligen inte. Jag kom ju bara tvåa, och tvåan är förste förloraren. Dessutom var det ju mot samma motstånd som i alla andra tävlingar.

Medaljchans. Trodde du på det inför loppet?

–?Både och. Cykling är inte som längdåkning, det är inte säkert att du vinner bara för att du har mest kraft i benen just den dagen.

–?Men jag hade kört bra länge och jag visste att det var möjligt. Vi var fem i toppen på slutet, och jag hade blivit grymt besviken om jag inte tagit medalj.

Satsar på medalj

I dag avgörs VM-linjeloppet här i italienska Varese. Är det realistiskt att tro på en ny medalj?

–?Absolut. Både jag och Susanne (Ljungskog) är i otroligt bra form. Så vi har stora möjligheter att stå överst på pallen.

Ni är sex tjejer i laget, fyra är rena hjälpryttare till dig och Ljungskog. Och den av er som känner sig minst stark i slutet ska då också offra allt för att hjälpa den andra att vinna. Efter att ha cyklat i nästan 14 mil, är det inte rätt surt att plötsligt behöva offra allt för någon annan?

–?Nja, men såna är ju spelreglerna. Man måste vara ärlig både mot sig själv och sina lagkompisar om man inte känner sig starkast. Oavsett hur surt det är.

Känner du mer press nu efter OS-framgången?

–?Nej, den enda press jag känner är den från mig själv. Oavsett hur det går i VM så vet jag att jag har gjort en fantastisk säsong, den bästa i min karriär.

Allvarligt, klarar du verkligen att ladda om för VM med den känslan i kroppen?

–?Du, är man tävlingsmänniska så är man. Det spelar ingen roll om det är sketen klubbtävling i Belgien eller VM, jag ger alltid allt ändå.

Äntligen semester

Vad händer efter VM?

–?Jag och Martin ska ha semester en vecka. Det hade varit skönt med mer, men på vintern bygger jag upp min form för sommaren. Men vi ska bara varva ner, ingen cykelträning alls på en hel vecka.

Vad ska ni göra då?

–?Vi ska upp till de norska fjällen och åka mountainbike.

Mountainbike? Skulle inte du lämna cykeln hemma?

–?(skratt) Jo, men det blir ju på ett helt annat sätt. Ta med matsäck och sitta och dricka varm choklad. När jag sitter där uppe på toppen kanske jag till slut förstår vad som har hänt med mitt liv i sommar.

Damernas linjelopp börjar klockan 13:00 på lördagen.

FAKTA

Namn: Emma Karolina Johansson

Född: 23 september 1983 i Sollefteå

Bor: I Belgien

Civilstånd: Pojk­vännen Martin Västbo

Meriter: OS-silver. En sjätteplats i cykel-VM. I slutet av augusti 2008 tog Johansson första segern i ett etapplopp när hon vann det franska femdagarsloppet Trophée d’Or Féminin

Stall: AA Drink Cycling Team