Nu ska förbundet utreda cykelmyglet

”Vi vill följa utvecklingen”

SPORTBLADET

Den smått osannolika teorin om Fabian Cancellaras cykelfusk – där han anklagas för att ha använt sig av en liten motor för att driva pedalerna – har fått cykelförbundet att agera.

För ett par dagar sedan gick den tidigare proffscyklisten Davide Cassani ut i italiensk tv och demonstrerade en teori som har gett eko i hela cykelvärlden.

I inslaget pekas den schweiziske OS-mästaren Fabian Cancellara, 29, ut som användare av en liten motor som driver på pedalerna och som startas med en diskret knapp på styret.

”En sorglig historia”

Cancellara gick direkt ut och avfärdade teorin som rena skitsnacket.

– Det här är inget jag vill veta av. Det är en löjlig, sorglig historia. Helt galet. Det är inte ens värt en presskonferens. Jag har aldrig haft några batterier på min cykel, sa Cancellara.

I dagarna har ex-proffs, mekaniker, experter och annat cykelfolk gjort sitt för att både ta kol på och elda på fuskryktet men än så länge får Cancellara anses oskyldig, eftersom ingen har kunnat lägga fram några bevis på att ”fusket" faktiskt ska ha ägt rum.

Tror inte på ”ryktet”

Debatten har i alla fall fått fart på det internationella cykelförbundet – UCI – som kommer att starta en utredning om det som nu kallas ”motordopning”.

– Utvecklingen går framåt och vi vill se till att vi har en position där vi har kontroll och kan se till så att det här inte används på ett ojuste sätt, säger presidenten Pat McQuaid.

McQuadi säger samtidigt att han inte tror att Cancellara har fuskat och att förbundet har kallat till ett extrainsatt möte med cykelfabrikörerna i nästa vecka.