”Det är ett hån mot publiken”

Cyklisterna vägrade spurta

SPORTBLADET

En av huvudfavoriterna Andy Schleck var nära att köra bort sina chanser i årets Tour de France på andra etappens glashala vägar.

Vid målgång gjorde cyklisterna en gemensam protest mot vägsträckningen och vägrade spurta om poängen.

– Det är ett hån mot publiken, säger kommentatorn Roberto Vacchi i Eurosport.

Foto: AP

Regnet skapade stora problem för cyklisterna i Tour de France. Så stora att två av huvudfavoriterna höll på att köra bort sig redan under årets andra etapp.

Gemensam protest

Både Andy Schleck och brodern Fränk gick i backen på de glashala vägarna. 25-årige Andy, som kom tvåa på fjolårets Tour, fick låna en stallkamrats cykel och lyckades rädda hem ett hyfsat resultat på etappen.

Även legendaren Lance Armstrong kraschade på etappen.

– Lance är okej, han har sår på sin höft och armbåge, säger RadioShacks teamchef Johan Bruyneel till AP.

”Som att åka skridskor”

– Åka nerför var nästan som att åka skridskor. Nästan halva klungan kraschade i dag, säger Johan Bruyneel.

Cyklisterna valde sedan att gemensamt protestera mot arrangörernas val av bansträckning genom att inte spurta vid målgången. De små vägarna har varit omdiskuterade och blev dessutom glashala i regnet.

– Det är helt klart en protest mot den här etappen. Jag är 100 procent säker att de inte kommer vilja räkna med poängen. Det är synd om den mångfaldiga publiken och ett hån mot dem, säger kommentatorn Roberto Vacchi i Eurosport.

Experten starkt kritisk

Sylvain Chavanel tog gick loss innan måldefileringen och tog över den gula ledartröjan men Eurosports expert Anders Adamson tror att tiderna kan komma att justeras i efterhand. Den gamle stjärncyklisten är själv väldigt upprörd över protesten.

– Tycker man att det är för farligt så stanna hemma då. Det är irriterande mot publiken. Det regnar i världen varje dag och det är klart att det blir halt. Men kom inte hit om ni inte är intresserade av att köra, säger Adamson.

FAKTA

Resultat:

Andra etappen, Bryssel–Spa (201 km)

1) Sylvain Chavanel, Frankrike, 4.40.48, 2) Maxime Bouet, do, +3.56, 3) Fabian Wegmann, Tyskland, s.t., 4) Robbie McEwen, Australien, s.t., 5) Christian Knees, Tyskland, s.t... 40) Thomas Lövkvist, Sverige, s.t.

Sammanlagt

1) Chavanel 10.01.25, 2) Fabian Cancellara, Schweiz, +2.57, 3) Tony Martin, Tyskland, +3.07, 4) David Millar, Storbritannien, +3.17, 5) Lance Armstrong, USA, +3.19... 29) Lövkvist +3.45.

(TT)

ARTIKELN HANDLAR OM