Chavanel ny ledare på touren

SPORTBLADET

Sylvain Chavanel såg chansen. Och tog den.

Därför är fransmannen ny totalledare i Tour de France.

Foto: FOTO: AP
Sylvain Chavanel.

Chavanel attackerade när den sista stigningen upp till Station des Rousses, inte långt från schweiziska gränsen, inleddes. Han låg då i en grupp bakom två utbrytare men jagade ifatt båda och var först upp i passet.

Både ettan Fabian Cancellara och totaltvåan Geraint Thomas fick släppa i sista backen och är nu 58:a (!) respektive 31:a.

Ny tvåa är Cadel Evans, en av favoriterna, 1.25 bakom, och upp på fjärde plats tog sig Andy Schleck, en annan favorit, 1.55 efter Chavanel. På sjätte plats finns nu storfavoriten, regerande mästaren, spanjoren Alberto Contador med 2.26 upp till ettan.

Etappsegern var Chavanels andra på årets tour, han vann också den andra, till belgiska Spa, och övertog även då ledartröjan, dock bara för en dag. Frågan är om det blir så mycket längre den här gången, söndagen bjuder cyklisterna på en av tourens tuffaste bergsetapper upp till skidorten Avoriaz. Och då lär de stora favoriterna Evans, Schleck och framför allt Contador visa upp sig lite mer än vad de gjorde på lördagen.

Thomas Löfkvist hängde med huvudklungan hela vägen och belönades med en 31:a plats och 15:e totalt, 3.20 bakom Chavanel. Fyra sekunder framför sig har Löfkvist sjufaldige vinnaren Lance Armstrong på 14:e plats.

TT