Schleck i topp efter Evans kollaps

Genomklappingen på bergsetappen.

Foto: AP
SPORTBLADET

Australiern Cadel Evans var klädd i gult under den nionde etappen av Tour de France. Det är han inte längre.

Två man ser nu ut att göra upp om slutsegern: nye ledaren Andy Schleck och fjolårsmästaren Alberto Contador.

I söndags vann han den åttonde etappen. På måndagen vilade han. Och på tisdagen kom Andy Schleck tillbaka och tog över den gula ledartröjan i Tour de France.

Schleck vann inte den drygt 20 mil tunga bergsetappen, det gjorde fransmannen Sandy Casar. Men luxemburgaren, som inför etappen låg 20 sekunder efter Cadel Evans i sammandraget, var stark i bergen och kunde rulla in i mål endast sekunder bakom segraren. Och viktigare, han var långt, långt före Evans. Australiern klappade igenom fullständigt och är nu nära åtta minuter från täten.

Nu ser kampen om Tour de France-titeln ut att bli en duell. På den ena sidan står Andy Schleck. På den andra står fjolårets vinnare, spanjoren Alberto Contador, som rullade in i mål sida vid sida med Schleck.

– Vi är båda på ungefär samma nivå, även om jag nu leder med 41 sekunder, säger Schleck inför de fortsatt tunga bergsetapperna.

Mångfaldiga vinnaren Lance Armstrong är redan uträknad och efter Cadel Evans kollaps på tisdagen vet Contador vem som står mellan honom och en ny titel.

– Jag vet vad mitt mål är, och vems hjul jag måste följa – Andy Schlecks. Jag tror att han är farligast, säger Contador.

Thomas Löfkvist slutade 34:a på tisdagen, 4.55 efter Casar. I sammandraget tappade svensken en placering, till 19:e, och är 8.03 efter Schleck.

ARTIKELN HANDLAR OM