Schleck blev av med kedjan - och ledartröjan

”Jag ska ta hämnd”

Foto: EUROSPORT
SPORTBLADET

Ett storbråk har blossat upp i Tour de France.

Totalledaren Andy Schlecks kedja hoppade och Alberto Contador spurtade förbi och tog över den gula ledartröjan.

– Jag ska hämnas, rasar Schleck och syftar på att de andra cyklisterna inte väntade in honom.

Den 15:e etappen av Tour de France, som fransmannen Thomas Voeckler vann, blev dramatisk.

Inför de fem avslutande etapperna skiljer det nu åtta sekunder mellan den nye totalledaren Contador och Schleck. Men resultaten hamnade i skymundan när ett jättebråk blossade upp.

Efterspelet av den 15:e etappen handlade om Schlecks hoppade kedja och hur de andra cyklisterna hanterade situationen.

”Alla var i panik”

Schleck var på väg att rycka i den sista stigningen på etappen. Då hoppade kedjan och tvåan Contador passerade honom och Schleck hamnade runt en halv minut efter spanjoren.

Efter loppet kunde Schleck inte dölja sitt missnöje. Han sågade övriga motståndare i startfältet jäms med fotknölarna efter att de – enligt vissa – brutit mot en av sportens oskrivna regler när de inte väntade in honom.

– Alla var i panik. De såg redan Eiffeltornet. Jag hade inte utnyttjat situationen. Det är inte upp till mig, men de här killarna lär inte få ­något fair play-pris, säger han till AP.

Contador försvarade sig med att han inte var medveten om att Schleck hade problem med sin cykel.

– När jag påbörjade attacken var jag inte medveten om incidenten. När jag sedan fick veta var det för sent, vi var redan långt före då. Men det är naturligt att han är lite besviken men det var inget jag gjorde med flit, säger han.

Nu tänker Schleck använda måndagens händelse som tändvätska när touren går in i slutfasen.

– Touren är inte slut för mig. Jag är arg i dag och jag ska ta min hämnd till nästa etapp – det kan du räkna med, säger han till danska TV2.

Buade ut nye ledaren

Efter en omröstning på sportbladet.se ansåg 74 procent av läsarna att Contador inte gjorde något fel när han la in sista stöten – trots Schlecks cykelstrul. Även Eurosports expertkommentator Anders Adamsson ställer sig frågande till kritiken.

– Det handlar om att vinna loppet och jag ser inget fel i Contadors agerande. Det finns inget som säger att han eller någon annan måste vänta in Schleck, säger han till Sportbladet.

Andreas Klöden, som slutat tvåa i touren vid två tillfällen gillar dock inte Contadors tilltag.

– Det var inte snyggt gjort av Contador i det läget. Men det är så cykling är nuför­tiden, skriver tysken på sin twitter.

Efter loppet var dock ­delar av publiken sten­hårda i?sin kritik mot Contador. När han tog på sig den gula ledartröjan buades han ut

– Jag vet att det är en känslig situation, och det kommer att bli en debatt om det, säger han till danska TV2.