100 000 kilokalorier på 23 dagars "tourande"

364 mil och 21 etapper - så överlever de helvetet

SPORTBLADET

Cyklisterna i världens tuffaste tour har tuggat sig igenom de extrema stigningarna och lämnat bergsetapperna bakom sig.

Vem vad äter egentligen Contador, Schleck och Lövkvist under Tour de France?

Sporbladet tog hjälp av svensken för att reda ut näringsbegreppen.

– Jag får i mig runt 5 000 kilokalorier varje dag under touren, säger Lövkvist.

Vad sägs om att sätta i sig en liter cola, ett par pizzor, tolv brödskivor med ost, ägg och bacon, ett par kaffe latte och lite frukt – och sen ge sig iväg på 20 mils cykling samma dag?

Det är - något tillspetsat – vardag för Alberto Contador, Andy Schleck, Thomas Lövkvist och de andra cyklisterna under Tour de Frances tre veckor långa eldprov.

Visserligen fyller inte Lövkvist på sina näringsdepåer genom att knapra i sig några Grandiosa-pizzor eller hinka i sig Coca Cola – men för att klara sig genom 360 mils cykling på tre veckor tillgodoser han sig runt 4-5000 kilokalorier om dagen genom energirik mat.

"Franska gourmetköket en myt"

– I slutet av touren går det inte att gömma sig längre. Då handlar det om vilka cyklister som förberett sig bäst, säger Thomas Lövkvist.

Förutom träningen inför tävlingen och vila mellan etapperna är mat en av hörnpelarna för åkarna.

Mycket mat.

– Nog äts det en del under de här dagarna. Vårt Team (Sky) har en egen kock och det gör en väldig skillnad – att Frankrike skulle vara ett gourmetland är en myt. Vi behöver aldrig vänta på maten och får färskt bröd till varje måltid, smoothies till varje frukost och middag, säger Lövkvist.

På söndag avslutar Löfkvist, 18:e cykliskt totalt i sammandraget, en för honom positiv insats touren – och sätter samtidigt i sig de sista av de runt 100 000 kilokalorier han får i sig under årets tävling. Dubbelt så mycket som en normal människa äter.

– Men eftersom maten har varit så bra hela tiden har jag inte tröttnat på att äta, jag har kvar min aptit. Men jag har upplevt den andra sidan också när jag kört utan kock. Då är andra och tredje veckan tuff när det serveras överkokt pasta och fettig entrecote.

FAKTA

Det här äter Thomas "Gotland" Löfkvist under en dag på Tour de France:

Frukost: Jag börjar dagen med havregryn som jag blandar med lite müsli. Till det äter jag två stycken brödbullar med pålägg. Precis innan start brukar jag dricka en kopp kaffe tillsammans med en energibar.

Under etappen: Under loppet äter jag 2 till 3 bars plus 4 till 5 gels beroende på vilken dag det är. Jag dricker ett par flaskor sportdryck och på en riktigt varm dag säkert 12 flaskor (600 ml) vatten. Men allt beror på hur lång etappen är och vilka förhållanden det bjuds på. Berg kräver mer energi än de släta sträckorna. Varje måltid fyller sin funktion – men på cykeln måste man äta. Annars kommer hammaren snabbt...

Efter målgång: När jag gått i mål drar jag i mig en recovery-shake. Sedan har vi ris och tonfisk på bussen som tar oss från målområdet, så jag brukar äta en liten portion om det.

Middag: På kvällen så har vi full middag med förrätt, varmrätt och efterrätt. Kocken är kanon och jag har fortfarande inte ätit samma mål mat. Men basen är pasta eller ris tillsammans med exempelvis kyckling eller lax. Efterrätten är oftast någon frukt men ibland har kocken bakat någon paj eller kaka. Beroende på hur sen middagen är så kanske det blir något litet mer mål på kvällen. Men oftast går man i säng.

Så här mycket mat äter en cyklist totalt under touren (ungefärligt värde):

* 46 st. brödbullar med pålägg.

* 23 tallrikar med havregryn och müsli.

* ca 80 st. powerbars.

* ca 100 gels.

* ca 24 liter sportdryck.

* ca 150 liter vatten.

* 21 st. recovery-shakes.

* 21 små portioner ris och tonfisk.

* 23 stycken "fulla middagar" med förrätt, varmrätt och efterrätt. Basen utgörs av pasta och ris samt kyckling och lax.

* 23 st. efterätter bestående av frukt, paj eller kaka.

* Totalt får Thomas Lövkvist i sig runt 100 000 kilokalorier under touren.