Stjärnan: Släpp dopningen fri

”Acceptera att den finns här”

Foto: AP
Floyd Landis tycker att cyklister ska få dopa sig om de vill.
SPORTBLADET

Floyd Landis vann Tour de France 2006 – men tappade titeln efter att ha fastnat i ett dopningstest.

Nu kräver han att dopningen ska släppas fri.

– Acceptera bara att den finns här, säger han.

Efter den 19:e etappen av Tour de France firades amerikanen Floyd Landis som segrare i touren. Men han blev av med titeln då han åkte fast för dopning.

”Testarna långt efter”

Nu, nästan fem år efter skandalen och samtidigt som Lance Armstrong åter anklagas för dopning, vill 35-årige Landis att dopningen ska släppas fri.

– De (testarna) är så långt efter i testningen att det inte finns något sätt att ändra det nu. Acceptera bara att dopningen finns här, att den inte kommer att försvinna och att det bara kommer att bli mer komplicerat och att faktum är att det inte är så komplicerat som det kommer bli, säger han till Cyclingnews, och fortsätter:

– Om tio år kommer det bli fyra gånger så svårt som det är nu att testa för olika saker.

Jämför med vapenproblem

Landis jämför med vapenproblemet i USA:

– I USA har vi de här vapenlagarna som halva landet tycker att vi ska ha och halva landet inte tycker att vi ska ha. Men faktum är att skurkarna har vapen och att vi inte kan ta tillbaka dem från dem, säger han, och fortsätter:

– Det är trevlig att leva i en föreställning där man kan börja om, där man kan säga att man inte ska ha vapen. Ja, det är underbart och lycka till med med det, men faktum är att det finns vapen och att skurkarna har dem, och att försöka hålla borta dem från andra kommer inte göra något.

ARTIKELN HANDLAR OM