Folket: Han är oskyldig

Contador: Jag kommer inte tillåta att bli avstängd

SPORTBLADET

BARCELONA. Alberto Contadors positiva dopningstest har satt cykelvärlden i chock och idrottsspanien i rejäl gungning.

Av de spanska sport-läsarna tror en överväldigande majoritet att nationalidolen är oskyldig.

– I mina ögon är Contador en mycket sportslig och ren idrottsman, säger Spaniens idrottsminister Jaime Lissavetzky.

Alberto Contadors budskap på gårdagens presskonferens var tydligt.

– Jag är oskyldig. Jag kommer inte att tillåta en avstängning, har man sanningen på sin sida kan man prata högt och tydligt, säger Contador, som testades positivt för det otillåtna ämnet clenbuterol vid kontroller på en vilodag under årets upplaga av Tour de France.

Den spanske cykelstjärnan, som hävdar att han fått i sig ämnet via en köttbit i somras, har stora delar av sitt hemland med sig.

”Rätt att försvara sig”

På frågan ”Tror du att Contador är oskyldig?” hade i går kväll runt 80 procent, nästan tiotusen personer, svarat ”Ja” på landets största sporttidning Marcas hemsida.

Flera av Alberto Contadors cykelkollegor uttrycker sin sympati med spanjoren och hoppas att utredningen av fallet ska visa att Contador inte dopat sig medvetet.

”Vilken galen dag, har bara hört det hela via media, men jag hoppas att Contador är oskyldig” skriver värste konkurrenten Andy Schleck på sin Twitter och tillägger att Contador ”har rätt att försvara sig”.

Stängdes av i går

Den spanske cyklisten, som tillsammans med herrfotbollslandslaget i fotboll, tennisspelaren Rafael Nadal och formel 1-föraren Fernando Alonso utgör den gyllene generationen i det som brukar kallas det spanska idrottsundret, har också stöd från Spaniens högsta idrottsinstans.

– För mig är Alberto Contador en ren person och en ren idrottare. Vi måste vänta ut den vetenskapliga processen och komma ihåg att varje människa är oskyldig tills motsatsen har bevisats. Jag vill uppmana alla att vara försiktiga med att döma personer, säger Spaniens idrottsminister Jaime Lizzavetzky enligt spansk press.

Contador stängdes i går av från tävlande tills vidare,

i väntan på att resultaten från den vetenskapliga utredning som satts i gång, ska bringa klarhet i frågan.

FAKTA

RESULTAT

Fråga till spanska tidningen La Marcas läsare: Tror du att Alberto Contador oskyldig?

Ja, 80 %

Nej, 20 %

Fråga till Sportbladets läsare: Tror du att Alberto Contador är en fuskare?

Ja, 86 %

Nej, 14 %

Fem dopningsskandaler som skakat cykelsporten sedan 1967

CYKLAR IHJÄ SIG: Den brittiske cyklisten Tom Simpson avled 1967 vid Tour de France under den famösa etappen över berget Mont Ventoux. Simpson cyklade kort och gott ihjäl sig då intag av amfetamin slagit ut kroppens bromsar. Simpsons död satte fart på dopningsdebatten och ledde bland annat till de första reglerna om dopning vid OS.

FESTINA-SKANDALEN: Tour de France hade flera gånger figurerat i dopningsammanhang. 1998 bröt helvetet loss på allvar och cykelsporten blev en veritabel brottsplats. Festina-stallet med stjärnorna Richard Virenque och Alex Zülle i spetsen spelade huvudrollen. Franska tullen stoppade massören Willy Voet och hittade 400 flaskor och kapslar med diverse preparat i hans bil. Festina uteslöts ur tävlingen och åtta av stallets nio cyklister visade sig vara dopade. På hösten samma år införde Frankrike en ny hårdare dopningslag.

NATIONALIDOLEN FAST: Året är 1999 och den italienska nationalidolen Marco Pantani är i ledningen under Giro d’Italia. Men sanningen hinner snart ikapp honom. Pantani misstänks för att ha bloddopat sig och en segdragen rättsprocess startar. Fem år senare dör italienaren efter en överdos av kokain.  

Pantani misstänktes för bloddopning 1999, han avled fem år senare.

OMÄNSKLIG VINNARE: På den 16:e etappen av Tour de France 2006 klappar amerikanen Floyd Landis igenom och förhandsfavoritens segerchanser anses vara över. Dagen efter mirakelvinner Landis etapp 17 och hämtar in så gott som allt han tappat dagen innan. Landis fortsätter övertyga och när cyklisterna når Paris står Floyd Landis som vinnare med en minuts marginal. Amerikanens närmast omänskliga upphämtning hyllas stort. Senare ska det dock visa sig att upphämtning var omänsklig. Landis var dopad med testosteron och fråntas segern. En redan nedfläckad cykelsport faller ännu längre ner i dopningträsket.

TOUREN – TRE VECKOR AV SKANDALER: Redan innan tävlingen startar är dopning vad alla pratar om. Flera cyklister från tyska Team Telekom går ut och erkänner att de använt förbjudna preparat. I samma veva meddelar danske stjärnan Bjarne ”Örnen från Herning” Riis att han varit dopad när han vann touren året innan.

När tävlingen väl börjar får danskarna hemma framför tv-sofforna något roligare att tänka på när Michael Rasmussen går upp i ledning. Fyra dagar senare blir allt mörkt igen. Danska cykelförbundet stänger av Rasmussen för att ha hållit sig undan från dopningstester.

Tour de France 2007 kom att gå till historien som en tre veckor lång skandalsåpa. Innan målgången i Champs Élysées har även storstjärnor som tyske Patrik Sinkewitz, ryssen Alexander Vinokorov och italienske Christian Moreni fastnat i dopningstester.

Sammanställning: Viktor Liljerås

ARTIKELN HANDLAR OM