Tour-chefen: ”En skandal”

Hoogerland sydd med 33 stygn
– tv-bilschauffören sparkad

SPORTBLADET

Johnny Hoogerland är ihopsydd efter gårdagens skräckkrasch – med 33 stygn.

Samtidigt har chauffören i tv-bilen som orsakade olyckan sparkats.

– Hela händelsen är en skandal, säger Tour de France-bossen Christian Prudhomme.

Det var en otäck olycka, den som spanjoren Juan Antonio Flecha och holländaren Johnny Hoogerland råkade ut för – på grund av en ouppmärksam tv-bilschaufför.

Flecha och Hoogerland var med i en utbrytargrupp när chauffören, mot reglerna, försökte köra om cyklisterna och i samma veva rammade spanjoren i sidan.

Flecha vurpade in i Hoogerland – som i sin slungades ut från vägen och rakt in i ett taggtrådsstängsel.

”Det var blod överallt”

Duon vred sig i plågor, men reste sig upp efter en stund och körde vidare – med söndertrasade kläder och blod rinnande längs benen.

– Jag trodde aldrig att någonting sånt här skulle hända. Jag tänkte bara: var tog min cykel vägen? Det var blod överallt och sedan såg jag Hoogerland ligga i diket, säger Flecha.

– Jag åkte huvudstupa in i taggtråden och fastnade. Sedan kom Michel (Cornelisse, från stallet) och gav mig nya byxor. Jag trodde att jag bara hade ett sår, men i bussen såg jag att det var två djupa skärsår till, säger Hoogerland – som nu har sytts med 33 (!) stygn.

Chauffören sparkad

Tour de France-ledningen har tagit skandalscenerna på fullaste allvar och redan sett till att ge chauffören sparken.

"De (personerna i bilen) tog inte vårt besked på allvar och körde förbi ändå, vilket var orsaken till vurpan för båda cyklisterna. Ett sådant uppförande kan inte tolereras", skriver tävlingsjuryn.

– Hela händelsen är en skandal, tillägger Tour de France-bossen Christian Prudhomme.

Söndagens krasch var inte den enda under årets tour. Tidigare under samma etapp hade bland annat kazaken Alexander Vinokourov brutit lårbenet och i fredags tvingades britten Bradley Higgins bryta med ett brutet nyckelben.

ARTIKELN HANDLAR OM