Nu börjar det – på riktigt

Dags för första bergsetappen i Tour de France

SPORTBLADET

Halva touren är genomförd.

Men det är först nu agnarna ska sållas från vetet i Tour de France.

– För killarna som siktar på den totala tävlingen är det nu det börjar, säger experten Magnus Bäckstedt.

Tour de France kliver i dag in på etapp nummer tolv och det är också först då den riktiga prövningen börjar för de tävlande i Tour de France.

Nu kommer man in på bergsetapperna som blir dödsstöten för vissa – och den avgörande grunden till en bra placering för andra.

De elva etapper som passerats har i första hand bara handlat om att hänga med toppstriden för de som ska vara med i toppen när hela touren summeras.

”Olika för varje tour”

– Är man en kille som ska åka för totalen, med allt vad det innebär i bergen, finns det ingen anledning att vara hundraprocentig innan första bergsetappen. Det är lite olika, det är ju olika för varje tour så det gäller att förbereda sig rätt innan, säger Magnus Bäckstedt, tidigare proffscyklist men numera expert för Eurosport i England.

Av tradition brukar första bergsetappen innebära en hel del överraskningar.

– Det brukar kunna bli det. Jag har sett en och annan som klappat igenom, säger Bäckstedt.

– Det brukar vara vissa som det går jättebra för, som är perfekt förberedda och klara för det, och vissa som det verkligen tar en eller två bergsetapper innan man kommer in i det hela.

2 000 meter över havet

130 kilometers svag lutning följt av 17 kilometers brantare tar de tävlande för första gången i år över 2 000 meter – och då väntar ytterligare 13 kilometers stigning till målgången i Luz Ardiden.

Sedan väntar ytterligare sju tuffa linjelopp innan de två sista etapperna avslutas med den mäktiga målgången i Paris.

Favoriterna då? Ja, det är alltjämt öppet i toppen.

– Fortfarande är det ett gäng med killar som är favoriter. Schleck-bröderna (Frank och Andy), Contador (Alberto) och Cadel Evans, är de som i min bok är de stora hoten till en totalseger.

FAKTA

Bäckstedt om fem etapper SOM AVGÖR HELA TOUREN

Etapp 12 (I dag)

Från: Cugnaux.

Till:Luz-Ardiden

Bäckstedt: Nu har det varit rätt hårt de sista fyra-fem dagarna men det har inte varit några berg. Första bergsetappen brukar det vara vissa som det går jättebra för som, är perfekt förberedda och klara för det, och vissa som det verkligen tar en eller två bergsetapper innan man kommer in i det hela. Så det kan vara folk man tror det kommer gå fort för i morgon som står helt still och vice versa.

Etapp 14

Från: Saint-Gaudens

Till: Plateau de Beille

Bäckstedt: Den är tuff, riktigt tuff. När de blir så korta etapperna blir det tufft för alla, tempot är så betydligt mycket högre både för de som kör för totalen som de försöker rädda sina tidsgränser så är det betydligt hårdare när det är så pass korta etapper. Det är i Pyrenéerna och där är det inget slätt, antingen går det uppför eller så går det nedför och det är det som gör det så tufft. Nedför går det så fort att man blir kall och så fort du viker in i nästa berg är det ungefär som att göra en kallstart på morgonen varje gång man går in i ett nytt berg. Det gör att det blir djävligt mycket tuffare i Pyrenéerna än det är i Alperna.

Etapp 18

Från: Pinerolo Galibier

Till: Serre-Chavalier

Bäckstedt: Enligt mig är det den tuffaste, helt klart. Det är den högsta målgången det någonsin varit i Tour de France, först berget på 2 744 meter och sedan andra på 2 360 och sedan i mål på 2 645 meter, det blir ganska så tufft. Det är näst sista linjeetappen. Det är riktigt långa klättringar och så pass höga höjder, det kommer ta emot på alla.

Etapp 19

Från: Modane. Till: Alpe-d’Huez

Bäckstedt: Den sista riktiga linjeetappen som inkluderar Alpe-d’Huez, det är den mest prestigefyllda av dem. Det brukar vara över en miljon människor på den biten så det är en av de absolut häftigaste ställena att gå i mål på. Kan man vinna den etappen brukar man kunna göra sig ett rätt så skapligt namn där.

Etapp 21 (den sista)

Från: Cretil. Till: Paris

Bäckstedt: För mig är sista etappen, även om det är lite paradåkningförsta milen och sen den riktiga tävlingen i Paris, så sista etappen är något speciellt och har alltid varit. Det är en av de häftigaste spurtetapperna som finns att köra. Mer eller mindre från i morgon kommer det vara tuffa avgöranden i etapperna hela vägen till Paris.