Ny skräckbild från ”Touren”

Hjälptes i mål efter kraschen – ”Han såg helt förfärlig ut”

Foto: AFP OCH GETTY
SPORTBLADET

Här är nästa skräckbild från årets Tour de France.

Laurens ten Dam stod på ansiktet men fullföljde etappen trots att han knappt kunde andas genom bandaget.

– Det första jag tänkte var att han borde vara på sjukhus, säger den norske cykelstjärnan Thor Hushovd som hyllas efter att ha hjälpt holländaren in i mål.

Tour de France är inget för mesar. Med 38-årige George Hincapies bisarrt stora åderbråck och Johnny Hoogerlands otäcka krasch in i taggtråden färskt i minnet kommer nu nya skräckbilder från årets upplaga av Tour de France.

Under en etapp i helgen kraschade holländaren Laurens ten Dam, riktigt styggt sedan.

”En obehaglig syn”

Men Ten Dam lindades om och fullföljde bergsetappen, han också. Mycket tack vare norske Thor Hushovd.

– Jag knuffade honom några gånger, han slet verkligen stackarn. Det var en obehaglig syn, säger Hushovd till VG.

– Thor visade mig en enorm respekt, jag är otroligt ödmjuk över det han gjorde, fantastiskt gjort säger den omplåstrade Rabobank-cyklisten.

”Frågade om han visste vad han hette”

Söndagens etapp tvingades holländaren att köra med ett ihoplappat ansikte med åtta stygn och det var efter gårdagens etapp som Hushovd berättade hela historien:

– Han kom upp i klungan och såg helt förfärlig ut. Det första jag tänkte var att han borde vara på sjukhus. Jag frågade om han visste vad han hette, då svarade han; ”Laurens ten Dam. Och du är världsmästare”, då visste jag att han var okej, säger norrmannen.

Alperna nästa

När tävlingen fortsätter med 16:e etappen på tisdag efter dagens vilodag är det fortfarande hemmahoppet Thomas Voeckler i ledning knappt två minuter före Frank Schleck. Men tävlingen är fortfarande vidöppen när cyklisterna nu ska ta sig an Alperna. Trefaldige vinnaren Alberto Contador är sjua fyra minuter bakom täten.