Schleckens berg...

Luxemburgarens ryck gav drömläge i touren: ”Riskerade allt”

Foto: Foto: REUTERS
ÖVERLÄGSEN Andy Schleck ryckte och vann klart i gårdagens bergsetapp. Nu är han bara 15 sekunder från att leda totalt.
SPORTBLADET

Mardrömsetappen satte skräck i alla.

Alla utom Andy Schleck som efter ett bragdryck vann etappen med 2,07 och nu har drömläge för totalsegern.

– Jag gillar och ha en plan och jag gillar det ännu mer när den funkar, säger en Luxemburgaren till cyclingnews.

Det skulle bli en duell hela vägen upp för det avslutande målberget Col du galibier mellan de tre favoriterna Alberto Contador, Andy Schleck och Cadel Evans. Men Andy Schleck hade en annan plan.

– Jag sa till teamet i går (onsdags) att jag hade det här i tanken. Jag tänkte inte vara fyra i Paris. Jag sa att jag skulle riskera allt, säger Schleck till AP.

Ensam på väg uppåt

Och riskera allt gjorde han verkligen. Redan på väg uppför Col dizoard med 60 kilometer kvar ryckte han i från huvudklungan med de övriga favoriterna för att ta ikapp en utbrytargrupp. Till slut blev tempot så högt att Schleck återigen blev ensam på väg uppför sista berget. Som mest var avståndet ner till huvudklungan 4,28 när Cadel Evans satte i gång en furiös jakt på ledaren. Men trots att Evans minskade avståndet till 2,07 i mål har nu Andy Schleck ett guldläge att ta hem touren.

Brorsan Fränk tvåa

– Det här är en dröm som slår in, jag är väldigt stolt över den här segern, säger Schleck som hade sin bror Fränk som tvåa över mållinjen.

Tomas Voeckler kämpade sig bragdartat i mål som fyra och behöll därmed den gula ledatröjan med 15 sekunders marginal. En som däremot tappade alla chanser på seger var Alberto Contador som i jakten på Schleck stumnade totalt.

– Totalseger är omöjligt nu. Jag gick in i väggen, säger Contador.

Efter den här mardrömsetappen är det bara för åkarna att ladda om. I dag väntar den spektakulära etappen uppför Alpe d’huez där flera hundratusen åskådare väntas kanta bergsvägarna.

FAKTA

CYKEL

Tour de France, etapp 18

1. Andy Schleck, Luxemburg 6.07,56

2. Fränk Schleck, Luxemburg +2,07

3. Cadel Evans, Australien +2,15

Tour de France, totalställning

1. Thomas Voeckler, Frankrike 79.34,06

2. Andy Schleck, Luxemburg +0,15

2. Fränk Schleck, Luxemburg +1,08