Kessiakoff: Blir ett bra förhandlingsläge

Efter succén i Tour de France – nu ska svensken förhandla om nytt kontrakt

Foto: AP
Fredrik Kessiakoff.
SPORTBLADET

Fredrik Kessiakoff gör succé i Tour de France. Som innehavare av bergströjan har han blivit en cyklist som folk pratar om. Och snart ska han förhandla om nytt kontrakt.

Man kan tycka vad man vill om utseendet på tröjan. Vit fullklottrad med röda prickar. För Fredrik Kessiakoff betyder bergströjan så mycket mer än look och design. Den är beviset för att han för tillfället är den bäste bergscyklisten i Tour de France. Av många kallat världens finaste cykellopp.

– Det är en fantastisk ära att få ha den här tröjan. Den finaste i loppet vid sidan av den gula ledartröjan, säger Kessiakoff som är 43:a totalt.

Efter en vilodag på tisdagen börjar tävlingen på allvar på onsdagen när cyklisterna ger sig upp i Alperna på den etapp som går mellan Macon och Bellegarde-sur-Valserine. En hård etapp i berget Grand Colombier med 12 procents stigning på sina ställen.

– Det kräver riktigt bra ben. Jag får hoppas att jag är fräsch. Annars kan det svänga väldigt fort, säger 32-årige Kessiakoff som cyklar för Astanastallet.

Första på 30 år

Han har fått ägna de senaste dagarna åt mängder av intervjuer. Att inneha en av ledartröjorna i Tour de France betyder att man går från anonymitet till blickfång. Stort och intensivt blickfång.

– Det är väldigt mycket folk som vill prata. Det här var inget jag hade räknat med, säger Kessiakoff som är den förste svensk som har tröjan sedan Sven-Åke Nilsson för 30 år sedan.

För hans stall är det en viktig del i marknadsföringen, och för Fredrik själv kommer framgången perfekt eftersom han efter den här säsongen ska förhandla om ett nytt kontrakt.

– Det blir ett bra förhandlingsläge om jag kan hålla tröjan hela vägen till Paris, skrattar han.

Intresset ökar

Han medger dock att det är en oerhört tuff uppgift. Svensken kommer att utmanas från alla möjliga håll och måste vara beredd att gå med i flera utbrytningar. Både på onsdagens 194,5 kilometer långa etapp och under resten av touren.

– Vi har ett väldigt bra lag och jag kommer att få hjälp. Men mest handlar det om mig själv.

TT: Du sade i norska VG i måndags att svensk media inte bryr sig om cykel. Hur menade du?

– Det var ett svar på frågan från utländska journalister. De tycker att det är konstigt att de har massor av reportrar på plats medan det knappt finns några svenskar här. Men får jag behålla tröjan lär det ändras.

Patrik Larson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM