Fastnade i polisrazzia – stängdes av direkt

Cykelsporten skakas av ny skandal – Gregorio misstänkt för dopning

SPORTBLADET

Ny dopningsskandal skakar Tour de France.

Efter polisens razzia mot Remy Di Gregorio är fransmannen omedelbart avstängd och misstänkt för dopning.

– Om misstankarna bekräftas kommer han att sparkas på stående fot, säger cykelstallet Cofidis.

Foto: Foto: AFP
I FÖRHÖR Här, på hotellet i franska Bourg-en-Bresse, greps fransmannen Remy Di Gregory i går.

I går gjorde polisen en razzia på ett hotell i Bourg-en-Bresse, där franska Cofidis-stallet bor. Di Gregorio har förhörts och ytterligare två personer har gripits, misstänkta för inblandning i en dopningshärva.

26-åringen ansågs bli Frankrikes nästa stora klättrare när han började sin professionella karriär 2005. Men han misslyckades med att leva upp till förväntningarna.

– Vi har precis fått veta att en av våra ryttare på Tour de France kan ha försökt att använda förbjudna substanser för att förbättra sin prestation, sa cykelstallet Cofidis i ett uttalande under tisdagen.

Fransmannen cykelstall berättade också att han kan på kicken.

– Di Gregorio är omedelbart avstängd, tillfälligt, medan vi väntar på mer utförlig information i fallet. Om misstankarna bekräftas kommer han att sparkas på stående fot - i enlighet med hans kontrakt och i linje med lagets etiska policy.

Ville få bort stämpeln

Cofidis har en rad med dopninganklagelser över sig. 2004 erkände stjärnan i laget, David Millar, som hade vunnit världsmästerskapen i tempolopp 2003, dopninganvändning. Även andra cyklister, Massimiliano Lelli, Philippe Gaumont, Robert Sassone, Médéric Clain, Marek Rutkiewicz och Daniel Majewski blev dopninganklagade.

Under den tiden valde Cofidis att sluta tävla tills situationen var utredd. När de började tävla igen inriktade klubben sig på att få bort dopningstämpeln från stallets namn.

Det gick sådär.

FAKTA

Fler skandaler i Tour De France

1998 Franska polisen gör flera razzior mot cyklister och stall under pågående Tour de France (Festinaskandalen).

2007 Tour de France-dansken Bjarne Riis erkänner att han varit dopad i samband med loppet 1996, där han vann.

2006 Arrangören hindrar ett stort antal cyklister och två stall att få starta Tour de France, däribland flera förhandsfavoriter. Detta på grund av att de är inblandade i en spansk utredning där den Madrid-­läkare Eufemiano Fuentes misstänks ha dopat runt 200 idrottsutövare inom bland ­annat cykel, fotboll, friidrott, tennis.

Segraren i Tour de France samma år, Floyd Landis, USA, lämnar ett dopningsprov på den 17:e etappen (en bergsetapp som han vann) med ett epitestosteron-värde som klassas som dopning. Amerikanen blir fälld och av med segern.