Kaoset: Vem ska få Armstrongs titlar?

Skandalcyklisten: Kan slå fast att de också är skyldiga

Foto: AP
Lance Armstrong jagad av Jan Ullrich (till höger), tvåa i Tour de France tre gånger men också själv avstängd för dopning.
SPORTBLADET

Lance Armstrong har fråntagits alla sina sju titlar i Tour de France.

Nu återstår frågan vem som ska få dem?

Problemet: Majoriteten av de potentiella segrarna har själva varit dopade.

Det var på fredagen som Lance Armstrong gav upp kampen mot Usadas dopningsanklagelser. Den amerikanska antidopningsbyrån bekräftade sedan att 40-åringen därmed blir avstängd på livstid och fråntas alla sina professionella resultat från 1 augusti 1998 och framåt.

Där ingår sju segrar i Tour de France som nu ska tillfalla någon annan. Frågan är bara vem?

Slutade sjua – vill ha titeln

Danske cyklisten Michael Rasmussen anser själv att han kan ha rätt till titeln från säsongen 2005 – trots att han slutade först på sjunde plats i Touren. Anledningen är en lång rad dopade cyklister.

– Det kan ju inte vara Jan Ulrich eller Ivan Basso som får segern. Inte heller Francisco Mancebo. Alexandre Vinokourov kan det inte heller bli, säger Rasmussen enligt sporten.dk.

Mannen på sjätte plats var Levi Leipheimer. Amerikanen som var lagkamrat med Armstrong i US Postal Service 2000-2001 och i Astana 2009, säsonger då Usada slagit fast att Armstrong var dopad.

Leipheimer uppges dessutom vara en av de som vittnat mot Armstrong i Usadas utredning och borde enligt Rasmussen diskvalificeras från chansen att ta över en av titlarna.

”De är också skyldiga”

– Det måste ligga en massa komprometterande vittnesmål bakom, och riktigt många av dem måste helt logiskt komma från tidigare lagkamrater som ju fortfarande är ute och kör. George Hincapie, Levi Leipheimer, Christian Vande Velde, David Zabriskie och Jonathan Vaughter (Garmin-Sharps sportchef), säger Rasmussen.

– Men ingen har sett bevisen så vi vet ju inte om de ryttarna också har dopat sig. Men man kan nog slå fast att dopningen i så fall varit utbredd (inom lagen) och i så fall är ju de också skyldiga.

Varför inte bara ge titeln till Rasmussen då? Problemet är att dansken själv diskades från Touren 2007 och stängdes av i två år, sedan han ljugit om var han varit och därmed försvårat dopingpolisens arbete.

Det är inte heller bara titeln från 2005 som är problematisk. Brittiska The Telegraph har sammanställt samtliga cyklister som placerade sig på podiet från Armstrongs segerår och det är gott om dopningsskandaler även där.

FAKTA

Alla tvåor och treor från Armstrongs segerår:

1999

2. Alex Zulle, Schweiz.

Zulles stall Festina kastades ut från Touren 1998 som del i en stor Epo-skandal. Zulle erkände senare att han var bloddopad under fyra säsonger.

3: Fernando Escartin, Spanien.

Ertappades aldrig som dopad. Däremot kastades Escartins stall Kelme, som spanjoren körde för 1999, ut ur Tour de France fem år senare efter att cyklisten Jesús Manzano (i Kelme 2000-2004 och stallkamrat med Escartin under en säsong) avslöjat att stallet använt sig av systematisk bloddopning. Escartins eventuella medverkan i detta har dock aldrig bevisats eller bekräftats.

2000

2. Jan Ulrich, Tyskland.

Var ett av huvudnamnen i skandalen kring ”Operation Puerta” som briserade i maj 2006. Fråntogs sin tredjeplats i Touren från 2005 och stängdes av i två år.

3: Joseba Beloki, Spanien.

Inblandad i ”Operation Puerta” och slutade 2007. Ska senare ha friats från all inblandning av en spansk domstol.

2001

2: Ullrich.

3: Beloki.

2002

2: Beloki.

3: Raimondas Rumsas, Litauen.

Rumsas fru åkte fast och dömdes till fyra månaders fängelse sedan italiensk gränspolis funnit dopningspreparat i hennes bil under Tour de France 2002. Raimondas Rumsas förnekade själv all inblandning och hävdade att produkterna var till hans svärmor. Året efter åkte ändå cyklisten fast för Epo-dopning under Giro d'Italia och stängdes av i ett år.

2003

2: Ullrich.

3: Alexandre Vinokourov, Kazakhstan.

Åkte 2007 fast och stängdes av i två år för bloddopning.

2004

2: Andreas Klöden, Tyskland.

Körde, precis som Vinokourov, för Astana när lagkamraten ertappades dopad 2007. Anklagades själv 2009 för att med hjälp av Freiburg University Clinic gjort en förbjuden blodtransfusion i samband med Tour de France 2006 men har aldrig fällts.

3: Ivan Basso, Italien.

Kastades ut från Tour de France 2006 för sin inblandning i ”Operation Puerta”. Påstod själv att han gett blod till den ökände skandalläkaren Eufemiano Fuentes men att han sedan aldrig använde det för att fuska. Stängdes senare samma år av i två år från allt tävlande.

2005

2: Basso.

3: Ullrich.

ARTIKELN HANDLAR OM