”Armstrong hade dopning i en termos”

MC-förare ska ha levererat EPO under loppen

1 av 9 | Foto: SCANPIX
Lance Armstrong i tårar efter sin första Tour de France-seger 1999.
SPORTBLADET

Förra veckan fråntogs cyklisten Lance Armstrong 14 års resultat, inklusive alla sju Tour de France-titlar han vunnit, på grund av dopning.

Nu berättar en tidigare lagkamrat alla detaljer i en kommande bok:

– Lance lurade dopningssystemet. Han var systemet, skriver Tyler Hamilton.

Det är nyhetsbyrån AP som kommit över ett förhandsexemplar av boken som släpps den 5 september. I den beskriver den tidigare US Postal-cyklisten Tyler Hamilton hur han och Lance Armstrong dopade sig tillsammans.

I samband med Tour de France 1999 frågade Hamilton sin rumskamrat Armstrong om han hade något EPO, en sorts bloddopning. Armstrong svarade genom att peka mot kylen och Hamilton tackade och tog emot.

Hamilton beskriver i boken hur teamet, med Armstrongs vetskap, placerade EPO i termosar som motorcyklister försåg stallets cyklister med under loppet.

Dopning i lunchpåsar

Teamläkarna och tränarna försåg även Armstrong och kompani med andra dopningspreparat i vita lunchpåsar, enligt Hamilton.

Han påstar också att Armstrong testades positivt för dopning i Schweiz 2001 men lyckades få den internationella cyklingsunionen, UCI, att mörklägga det hela. UCI förnekar anklagelserna.

Tyler Hamilton är den amerikanska antidopningsmyndigheten USADA:s huvudvittne i målet mot Lance Armstrong. Totalt ska det finnas tio vittnen som är redo att tala ut och enligt AP hålls deras identiteter hemliga så att Armstrong inte ska kunna skrämma dem till tystnad.

Förutom stjärncyklisten står också stallchefen Johan Bruyneel inför rätta och riskerar livstids avstängning för att enligt USADA ha lett en "omfattande dopningskonspiration".

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport