Vittnet: ”Den riktige Lance är en skitstövel”

Tidigare vän talar ut om ”mobbaren” Armstrong

Foto: SCANPIX
En vanlig syn de senaste åren – Lance Armstrong i försvarsställning efter återkommande dopningsanklagelser. Just den här bilden kommer från en presskonferens i juli 2012.
SPORTBLADET

Lance Armstrongs gloria fortsätter att falla.

Efter dopingskandalen och de fråntagna titlarna berättar nu Betsy Andreu, en av de som först anklagade Armstrong för doping, om mannen bakom fasaden.

– Vi visste att Lance var en mobbare och ju mer pengar och makt han fick, desto värre blev det. Han omringade sig med ja-sägare, säger hon till Mail on Sunday.

Betsy Andreu, gift med Lance Armstrongs tidigare stallkamrat Frankie Andreu, säger att hon har vetat om att han var dopad sedan 1996.

Armstrong hade precis lagts in på sjukhus för sin testikelcancer och erkände då för läkarna, med paret Andreu i rummet, att han hade gått på en cocktail av EPO, testosteron, tillväxthormon, kortison och steroider.

Trots kampen med cancer fortsatte Armstrong att dopa sig och blev snabbt cykelsportens affischnamn i takt med att hans livsberättelse närmade sig en Hollywood-filmernas glittrande berättelser.

– Den riktiga Lance Armstrong är en skitstövel. Han är en kameleont. Han är den person som han vill att du ska se. Om han vill att du ska känna dig hotad, då är han mobbaren. Om han vill att du ska tro hans lögner kommer han att charma dig av stolen, säger Betsy Andreu till Mail on Sunday.

”Baseboll-trä över ditt huvud”

2006 vittnade paret om Tour de France-gigantens dopingbruk – något som Armstrong inte uppskattade.

En rad hot från hans närmast allierade följde, berättar Betsy.

”Jag hoppas att någon slår ett baseboll-trä över ditt huvud”, ska en nära bekant till Armstrong bland annat ha talat in på Andreus telefonsvarare.

Men parets dopinganklagelser vägde lätt då Frankie själv erkände att han hade tagit doping, och sedan blev stämplad som en fuskare.

– Lance sa till honom vid 2000 att ”det är dags att bli seriös”. Alla timmar av träning räckte inte för honom. De gångerna han hade gått på EPO räckte inte. Lance ville att han skulle köra hela paketet. Men Frankie vägrade och då var karriären över, säger hon.

Behövde en ätstörning

Enligt Betsy Andreu hade Lance  Armstrong länge visat tecken på en ”mörk sida”.

– Om du inte hade en ätstörning kunde du inte vara med Lance. Om du inte var smal som en pinne så var du fet enligt honom, säger hon.

Trots bevismaterialet och vittnesmål från elva före detta lagkamrater så hävdar Lance Armstrong fortfarande att han är oskyldig – hans advokat öppnade nyligen för att låta honom genomgå ett lögndetektortest.