”Inte säkra på att cykelsporten kan bli ren och rättvis”

Holländska storsponsorn drar sig ur

SPORTBLADET

Lance Armstrong-härvan skördar nya offer.

Nu drar sig holländska storstallet Rabobank ur cykelsporten efter 17 år.

– Vi är inte längre övertygade om att den internationella, professionella cyklingen kan göra sporten ren och rättvis, säger styrelsemedlemmen Bert Bruggink i ett pressmeddelande.

Beskedet kommer som en chock, men signalerna fanns där.

Lance Armstrongs dopingskandal har skadat sporten mer än någon annan dopingincident tidigare och så sent som igår deklarerade Internationella Cykelunionen att man startar en process mot stallets ryttare Carlos Barredo

för dopingfusk.

I skrivande stund är det oklart vad som händer med ryttarna och strukturen kring stallet, men klart är att den holländska bankens namn inte längre kommer förknippas med sporten på en professionell nivå.

”Oundvikligt beslut”

Bert Bruggink, som representerar Rabobank, ser beslutet som ofrånkomligt.

– Det är med smärtande hjärta, men för banken är det är ett oundvikligt beslut. Vi är inte övertygade om att det kommer att bli bättre inom den närmsta framtiden, säger han i ett pressmeddelande.

Holländska tidningen de Volkskrant gjorde i år en undersökning där man ansåg att doping hade tolererats i stallet i minst elva år, mellan 1996 och 2007.

Stallets främsta stjärna just nu är tempospecialisten Luis León Sánchez, 28, som har vunnit fyra Tour de France-etapper.