”I snart 15 år har jag levt med den lögnen”

Norske cykelbossen Steffen Kjærgaard erkänner Epo–dopning

Foto: Reuters
Steffen Kjaergaard tävlade i Tour de France med Lance Armstrong 2000 och 2001.
SPORTBLADET

Han hade bestämt att ta med sig lögnen till graven.

Men nu orkar inte norske cykelbossen Steffen Kjærgaard dölja sanningen längre.

39–åringen, som varit stallkamrat med Lance Armstrong, erkänner att han dopade sig under karriären.

– Jag har haft ett helvete att leva med det. Jag kunde inte bära på lögnen längre, säger Kjærgaard på en presskonferens enligt vg.no.

På måndagen blev det helt officiellt att Lance Armstrong stängs av på livstid och fråntas alla titlar mellan 1999 och 2005.

– Han förtjänar att bli bortglömd, sa UCI:s ordförande Pat McQuaid enligt AP.

Armstrong var dock inte den enda som dopade sig i US Postal Service. I dag valde norske cykelchefen Steffen Kjærgaard att träda fram.

Han erkänner att han dopat sig systematiskt, en nyhet som norska tidningen VG beskriver som den största dopningsskandalen i landet.

– I snart 15 år har jag levt med den här lögnen, och jag ska börja från början, men jag vill bara säga att de senaste två veckorna med Usadas rapport om US Postal har gjort att jag har känt mig tvungen att berätta mina mörka lögner från det förflutna, säger Kjærgaard på en presskonferens.

– Jag kan milt säga att det har varit ett helvete för mig. Jag klarar inte av att bära lögnen längre. Därför sitter jag här nu. Förhoppningsvis får man ut något gott av det här på sikt, men just nu gör det verkligen ont – för mig själv, norsk cykelsport, min närmaste familj och mina vänner.

Kände sig tvingad

Kjærgaard, avgående sportchef på norska cykelförbundet, berättade att han började med Epo 1998. När han sedan började tävla för US Postal 2000, där han var hjälpryttare för Lance Armstrong, blev det annorlunda.

– 1996 och 1997 var rena år helt utan användning av olagliga preparat, men sedan tog jag beslutet under 98–säsongen. Om jag skulle vara med i racet så var jag tvungen att följa efter resten av fältet, och skaffade Epo på eget initiativ, säger Kjærgaard.

US Postal skötte allt

– Då jag blev en del av US Postal sköttes allt av laget. Jag behövde inte ha kontakt med tidigare läkare eller ordna fram något på egen hand. Det blev också en förändring eftersom det hade kommit ett Epo–test, som var relativt dåligt i början, men som gjorde att vi var tvungna att gå över till mikrodoser som skulle injiceras intravenöst.

– Jag var med i karusellen i tre säsonger. Det sista året upplevde jag så dålig effekt av att använda förbjudna medel så jag valde att sluta med det.