Armstrong mister segrar och pengar

SPORTBLADET

Lance Armstrongs samtliga resultat mellan 1998 och 2005 stryks. Den dopade amerikanen uppmanas dessutom att betala tillbaka intjänade prispengar – omkring 25 miljoner kronor.

Detta enligt ett beslut från Internationella cykelförbundet (UCI).

Tidigare i veckan ställde sig UCI bakom den amerikanska antidopningsorganisationen Usadas beslut att stänga av Lance Armstrong på livstid och frånta honom de sju Tour de Franc-segrarna, 1999–2005.

På fredagen meddelade UCI att alla Armstrongs resultat mellan 1998 och 2005 stryks. Armstrongs resultat dessförinnan, bland annat VM-guldet i linjeloppet 1993, berörs inte.

Inga nya segrare

UCI uppmanar också Armstrong att återbetala de prispengar – uppskattningsvis 2,95 miljoner euro – som han körde in under samma tidsperiod. Även andra dopningsfällda cyklister är återbetalningsskyldiga, enligt UCI.

– I praktiken kan det bli svårt eftersom det inte är bara är vinnaren som får pengar. I proffsstallen anses det vara en lagseger och många andra – som mekaniker och massörer – får del av pengarna, säger Ulf Näslund, antidopningsansvarig på Svenska cykelförbundet, till TT.

Samtidigt fastslår UCI att ingen kommer att få ta över Armstrongs sju Tour-titlar retroaktivt – ett beslut som Tour de France-chefen Christian Prudhomme stöttar.

Mörk period

"Ett moln av misstänksamhet kommer att hänga kvar över denna mörka period – och även om det är hårt för dem som körde rena, så kommer de att förstå att det finns mycket lite att vinna på att omfördela placeringarna", skriver UCI i ett pressmeddelande.

UCI ska tillsätta en oberoende kommission för att utreda organisationens egen inblandning i Armstrong-affären. Kommissionen ska lämna sin rapport senast den 1 juni nästa år.

FAKTA

Detta har hänt Armstrong

För två månader sedan beslutade den amerikanska antidopningsorganisationen Usada att stänga av Lance Armstrong på livstid på grund av dopning och att stryka alla hans resultat från den 1 augusti 1998.

För cirka tre veckor sedan lade Usada fram en över tusen sidor lång rapport om systematisk dopning inom Armstrongs cykelstall US Postal Service. I den vittnade elva före detta stallkompisar om att Armstrong inte bara själv använt förbjudna medel utan han även försåg stallkompisarna med dopningsmedel.

I måndags kom beskedet från Internationella cykelförbundet (UCI) – de ställde sig bakom Usadas beslut. Livstidsavstängningen stod fast och den dopade stjärnans sju segrar i Tour de France, 1999–2005, ströks.

På fredagen meddelade UCI att resultatlistorna inte kommer uppdateras i spåren av skandalen. Det blir inga nya vinnare i tävlingar som påverkats av dopade åkare under perioden 1998 till 2005. UCI uppmanar dessutom att prispengar ska återbetalas av de dopade cyklisterna för perioden.

Armstrong har under processen hävdat sin oskuld, men valde att inte bemöta Usada, vilket han hade rätt att göra, innan de presenterade sin rapport. (TT)

Petter Nilsson/TT