”Det kommer ta ett tag att förstå”

Chris Froome vann Tour de France

Foto: AFP
Chris Froome - vinnare av Tour de France 2013.
SPORTBLADET

I fjol lotsade han fram Bradley Wiggins till totalsegern.

Nu cementerade Chris Froome, 28, den brittiska dominansen i Tour de France.

– Det kommer ta ett tag att förstå, säger han.

Storbritannien har gjort det franskaste av evenemang till sitt. I fjol var det Sir Bradley Wiggins (adlad efter OS-guldet och tour-segern) som kunde defilera hem segern på Champs Elysees. Då kunde han tacka sin stallkamrat Chris Froome för dragjobbet i bergen. Men i år var det i stället Kenya-födde Froome, nu tävlandes för Storbritannien, som själv kunde skåla i champagne på Paris paradgata. Han gick i mål med armarna om lagkamraterna i Sky-teamet.

– Att korsa mållinjen med grabbarna så här fick det att tåras i ögonen. Jag förväntade mig att det skulle vara stort, men det här är något helt annat, säger han till BBC.

Froomes seger har egentligen aldrig varit hotad i årets tour.

Många dopningsfrågor

Han kopplade greppet redan när han vann den åttonde etappen uppför Ax-Trois-Domaines i Pyrenéerna. Sedan har han följt upp med två starka tempolopp och seger uppför klassiska Mont Ventoux.

Till slut skrevs segermarginalen till förkrossande 4,20 före den colombianske bergspecialisten Nairo Quintana.

I den första touren sen Lance Armstrong åkte fast har dopningsfrågorna till Froome varit många.

– Jag är glad att jag fått de frågorna efter alla avslöjanden de senaste åren. Jag är glad att det kanaliserats mot mig, och jag har kunnat hantera det, säger han.

Den avslutande etappen vanns av Marcel Kittel.

FAKTA

Resultat, Tour de France:

21:a etappen, Versailles–Paris (118 km)

1) Marcel Kittel, Tyskland, Argos, 3.06.15, 2) Andre Greipel, do, Lotto–Belisol, s.t., 3) Mark Cavendish, Storbritannien, Quickstep, s.t., 4) Peter Sagan, Slovakien, Cannondale, s.t., 5) Roberto Ferrari, Italien, Lampre, s.t.

Slutställning

1) Christopher Froome, Storbritannien, Sky, 83.56.40, 2) Nairo Quintana, Colombia, Movistar, +4.20, 3) Joaquim Rodriguez, Spanien, Katusha, +5.04, 4) Alberto Contador, do, Saxobank, +6.27, 5) Roman Kreuziger, Tjeckien, Saxobank, +7.27.

ARTIKELN HANDLAR OM