Stämplas som fuskare – nio år efter sin död

Kommission: ”Tour de France-vinnaren var dopad”

Marco Pantani.
SPORTBLADET

Cyklisten Marco Pantani avled 2004, bara 34 år ung.

Nio år efter hans död slår nu en kommission fast att italienaren var dopad när han vann Tour de France 1998.

Marco Pantani var specialist på bergsetapper och vann under 1998 både Giro d-Italia och Tour de France.

Men hans liv tog slut i förtid, efter att han hamnat i ett drogberoende. I februari 2004 avled han av en överdos kokain.

Nu slår en utredning beställd av Frankrikes parlament fast att Marco Pantani var dopad under Tour de France 1998. Pantani, liksom loppets tvåa Jan Ullrich från Tyskland, ska ha använt sig av epo, som är en av de vanligaste formerna av bloddopning inom konditionsidrotterna. Slutsatserna är baserade på jämförelser med tester från 2004 och en lista med anonyma testresultat från 1998.

Inte ensam om att fuska

Tour de France 1998 präglades av en stor dopningsskandal, som fick många cyklister att lämna loppet. Pantani, som inte berördes av skandalen, framstod som cyklingens frälsare under dessa omständigheter.

Men han blev senare under under karriären vid flera tillfällen fälld för dopning, innan hans liv tog slut på ett hotellrum i Rimini 2004.

Många av cykelsportens största stjärnor har alla kopplats samman med dopning på senare tid. Bland annat har amerikanen Lance Armstrong blivit av med sina sju Tour de France-titlar från 1999 till 2005.