Tung E-sportare blev VM-cyklist

Foto: BILDBYRÅN
Alexander Gingsjö.
SPORTBLADET

Det gick lite otippat till när Alexander Gingsjö fick sin efterlängtade plats i cykel-VM:s tempolopp i spanska Ponferrada.

Men det är väl vad man kan förvänta sig när en före detta skateboardåkande, tidigare datorspelstävlande, länge otränad, sent cykelsatsande, egentligen nedtrappande 33-åring ska VM-debutera.

Att Alexander Gingsjö sitter i en fåtölj på cykellandslagets hotell i León är egentligen helt osannolikt. Av flera skäl.

Det färskaste är att han inför årets säsong hade bestämt sig för att trappa ner. Alexander Gingsjö hade i några år drömt om att få köra VM, men orkade inte längre kombinera jobb med tävlande i ett lag vars organisation han inte var nöjd med.

– Jag ville inte skriva på något kontrakt efter förra säsongen, eftersom jag var osäker på om jag ville tävla över huvud taget, säger den 33-årige stockholmaren.

Men han tränade på ändå, på egen hand, och lyckades något överraskande knipa guldet i SM:s tempolopp i somras. Gustav Larsson hade skadat sig inför tävlingen, och med silvermedaljören från Peking-OS 2008 borta så förbättrades Gingsjös chanser att även få en VM-plats.

– Hade han inte skadat sig, även om jag hade vunnit SM, så tror jag att han hade blivit uttagen.

Blev elitcyklist 2010

I stället är det Alexander Gingsjö som sitter på hotellet i León och som snart ska delta i ett världsmästerskap i en av världens största och mest krävande sporter. En sport han provade på för första gången som 27-åring. Sin första riktiga säsong som elitcyklist genomförde han 2010.

– Det kände jag direkt med cykel, jag har någonting här. Första gången jag tävlade slog jag folk som hade tränat i hela sitt liv, utan att jag hade tränat någonting. Det kändes nästan lite taskigt.

Innan dess var han inte ens en elitmotionär.

– Inte i mitt vuxna liv, inte efter jag fyllde 20. Jag har kört lite gym, men inte mycket mer, säger Alexander Gingsjö.

Vägde över 100 kilo

Han tackar sitt intensiva skateboardåkande under puberteten för sin fysiska grundkapacitet.

– Sedan när jag slutade så gjorde jag nästan ingenting. Inget fysiskt. Spelade dataspel, var ute och festade. Åt. Jag gick upp 30 kilo på två år. Spelade "Counter-strike".

– Det slutade så klart med att det blev en seriös satsning i "Counter-strike". 2002 representerade jag Sverige i det, var i Sydkorea och tävlade i World cyber games, som var den största E-sporttävlingen då.

Det blev mer tid på gymmet, och en dag visade vågen 110 kilo.

– Jag skulle inte säga att jag var fet. Mera kraftig. Tung, säger 194 centimeter långe och 84 kilo tunge Gingsjö, som nu tror sig ha kapacitet att nå en topp 20-placering i VM:s tempolopp.

TT