Svensken fick hjärtproblem på VM

Tvingades bryta tempot

Foto: Bildbyrån
Alexander Gingsjö
SPORTBLADET

Alexander Gingsjö, 33, var ett av Sveriges hopp på tempot.

Men efter 15 kilometer sade hjärtat ifrån.

– Man blir rädd då, säger svensken.

Svenska tempomästaren Alexander Gingsjös cykelkarriär är inte som alla andras. För blott fyra år sedan inledde han sin första säsong som elitcyklist – dessförinnan hade han bland annat haft en karriär inom E-sport och representerat Sverige i ”Counter-Strike”.

I och med SM-segern på tempo i somras kvalificerade sig Gingsjö till VM i Ponferrada – men när det väl var dags hann det roliga knappt börja.

Efter 15 kilometer fick han problem med hjärtat.

”Det är deppigt”

– Det är deppigt. Hjärtat slog i otakt kan man säga, man blir rädd då. Jag försökte ett tag till men fick inget blod till benen, då var det lika bra att kliva av, när benen blir obrukbara, säger han till Sportbladet.

Hur känns det nu?

– Just nu är det ingen fara. Det går över snabbt och det ska inte vara någon fara. Men det känns surt på ett sätt, det kändes riktigt bra fram tills jag fick problemen. Klart man är ledsen och att det kändes otäckt, jag hade tränat i veckor för det här.

Wiggins tog guld

Gingsjö hade förhoppningar om att nå en topp 20-placering. Det hade också VM-tempots andra svenskhopp – Tobias Ludvigsson, 23. Men Ludvigsson blev ”bara”  33:e man. Vann gjorde Bradley Wiggins, 34.

Britten Wiggins kampade främst mot tyske tempodominanten Tony Martin – men Wiggins lyckades besegrade 29-årige Martin med drygt 26 sekunder.

– Jag visste att jag hade benen, och när jag såg banan så insåg jag att om jag någonsin ska slå Tony så skulle det vara på en bana som den här, säger Wiggins enligt brittiska BBC.

Bronset gick till nederländaren Tom Dumoulin, 23.