Skickades hem – för att inte störa Emma

Experten: Man gör inte så här mot en idrottstjej

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Sara Olsson.
SPORTBLADET

Sara Olsson skickades hem från svenska VM-lägret i Spanien – för att hämtas tillbaka fyra dagar senare.

Allt för att inte störa superstjärnan Emma Johansson.

– På så vis har vi både mekaniker och massörer tillgängliga hundra procent för Emma under dagarna här emellan, säger landslagsledaren Martin Vestby till eurosport.se.

På lördagen avgörs linjeloppet i cykel-VM med svenska Emma Johansson som en av de stora förhandsfavoriterna. 31-åringen har laddat på plats i Spanien sedan lagtempot i Ponferrada i söndags.

”Blev ganska oturligt”

För att inte störa Johanssons uppladdning ville landslagsledningen skicka hem alla andra cyklister. Men då Sara Mustonen-Lichans resa till Tyskland var för problematisk blev det nu istället bara Sara Olsson som tvingades lämna Spanien efter söndagens lopp.

På torsdagen reste hon tillbaka för att på lördag tävla för Sverige. Allt för att inte störa Emma Johansson.

– För Sara Olsson blev det ganska oturligt. Men totalt sett hur mycket det påverkar själva tävlingen har jag bedömt att det är väldigt lite. För Sara ger det henne en resebelastning som gör att hon kanske inte är helt hundra procent, det inser jag. Men totalt sett för vad de här tjejerna kan bidra med för Emma under tävlingen så tror jag inte att det har så stor betydelse, säger Martin Vestby, ledare för landslaget och tillika Johanssons man och tränare, till eurosport.se.

”Man gör inte så här”

Vesty menar att beslutet inte är taget av ekonomiska skäl.

– Det är en liten del av det. Den stora delen är att vi vill lägga fokus på Emma och ron runt henne. Då har vi valt att de andra åkarna kommer in senare. På så vis har vi både mekaniker och massörer tillgängliga hundra procent för Emma under dagarna här emellan.

Beslutet har mött reaktioner och sågas av Eurosports expert Anders Adamsson.

– Man gör inte såhär mot en idrottstjej eller idrottskille. Man ger dem bästa möjliga förutsättningar. Och det är inte att ha flera resdagar och åka till dåliga träningsförhållanden i ett höstlikt Sverige när man finns på plats i ett sommar-Ponferrada. Det gör man inte. Det är tjänstefel, säger Adamson.

Damernas linjelopp avgörs i dag kl 14 och sänds i TV10

ARTIKELN HANDLAR OM