Talar ut om Astana: ”Jag mådde dåligt”

Proffsstallet skickade varnande brev till svensken

SPORTBLADET

Det dopingbefläckade Astana-stallet får hård kritik av svenska cyklisten Fredrik Kessiakoff.

– Fick brev hem från ledningen där det stod att jag misskött mig på tävlingar, inte gett allt och varit en dålig lagkramrat, säger han till Radiosporten.

För några veckor sedan avslutade Fredrik Kessiakoff sin långa proffskarriär på cykelsadeln. Nu talar den svenske 34-åringen ut om hur psykiskt dåligt han mått över det hårda klimatet i proffsstallet Astana. I en lång intervju med Radiosporten berättar Kessiakoff hur han kunde få hem hotande brev från ledningen.

– En stor anledning till att jag mådde så dåligt var att jag hade en press från laget. Jag fick brev hem från ledningen där det stod att jag misskött mig på tävlingar, inte gett allt och varit en dålig lagkramrat, säger Fredrik Kessiakoff till Radiosporten.

Det första brevet kom när svensken varit med om en svår krasch. Han tvingades på läkares avrådan ställa in en tävling men skickades några veckor senare iväg på ett race trots att han inte kände sig hundra.

– Mina sår var väldigt öppna men jag gjorde mitt bästa. Jag klev av sista dagen, när jag vaknade upp med feber. Så får jag brev hem där det står att jag inte gett allt och varit en dålig lagkamrat.

”Man blir rädd”

Breven kom som en varning till Kessiakoff och enligt honom kunde det innebära att hans lön skulle dras in om han inte bättrade sig.

– Man blir rädd, det är inget som sporrar mig, det var bara negativt, säger han.

Kessiakoff började sin karriär som mountainbikecyklist där han har ett VM-brons och tävlade i två Olympiska spel. Efter det gick han över till att bli landsvägscyklist och under 2012 vann han en etapp i Vuelta a Espana och han hade även bergatröjan i Tour de France i sju etapper.

Det kazakiska Astana-stallet är ett av världens främsta. Men stallet har skakats av flera dopingfall, under hösten stängdes fem åkare från Astana av efter positiva dopingprov. Kessiakoff har tillhört stallet sedan 2009 och körde för dem till karriärens slut. Enligt honom var mentaliteten i laget väldigt hierarkisk något som bidrog till hur dåligt han mådde.

– Vi var anställda för att cykla och skulle hålla tyst. Det var svårt, en kulturkrock, och jag är känslig för sånt. Det har verkligen varit tufft.

ARTIKELN HANDLAR OM