Dödsfall i Cykelvasan

Foto: Foto: Ulf Palm / TT
Ambulans vid starten i Cykelvasan
SPORTBLADET

Cykelvasan skakas av en tragedi.

En man i övre 60-årsåldern föll ihop i slutet av loppet och avled senare på sjukhus.

– Oerhört tragiskt, säger tävlingsläkaren Ulf Hållmarker.

Det var efter sju mils cykling, vid passeringen mellan Oxberg och Hökberg, som mannen föll av sin cykel och segnade ihop. Två av de runt 12 000 medtävlande var snabbt framme och påbörjade hjärt- och lungräddning. Mannen fördes sedan till Mora sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Enligt Ulf Hållmarker, tävlingsläkare och ansvarig för sjukvården under Vasaloppsarrangemangen, hade mannen drabbats av en hjärtinfarkt.

– Som läkare och arrangör känns det förstås väldigt tråkigt att sådant här inträffar. Det är oerhört tragiskt, säger han.

”Omöjligt att förebygga”

Enligt Hållmarker hade mannen inte haft några symptom tidigare.

– Att köra cykelvasan innebär ju en ökad risk för ansträngning. Faran är om man har en latent sjukdom som man inte känner till, vilket den här personen inte gjorde. Jag har varit i kontakt med hans anhöriga och enligt dem har han inte känt av några symptom tidigare.

Det fanns med andra ord inget ni kunde göra?

– Nej, vi informerar alla som anmäler sig att om de har eller har haft besvär eller äter mediciner som är kopplat till hjärtat så ska de ha en diskussion med läkaren om huruvida de bör starta eller ej. Men den här mannen har som sagt inte haft några symptom tidigare och då är det förstås omöjligt att förebygga ett så akut hjärtstopp.

Sällsynt med dödsfall

Dödsfall under Vasaloppsarrangemang är sällsynt. Totalt har 18 personer omkommit till följd av hjärtel, skriver TT, och enligt Ulf Hållmarker är detta det första dödsfallet i Cykelvasan.