OS-hjälte i avtalstvist – karriären i fara

Gustav Larsson har tagit ärendet till cyklistfacket

Gustav Larsson.
SPORTBLADET

Gustav Larsson med OS- och VM-silver på meritlistan, är i en kontraktstvist med sitt nuvarande lag.

Den svenske cyklisten har nu kopplat in cykelfacket – men vill det sig illa, då kan karriären snart vara över.

– För tillfället står det ganska still, säger han till SVT Sport.

Den svenske proffscyklisten Gustav Larsson, 35, har VM-silver från Mendrisio 2009 och OS-silver från Peking 2008 på meritlistan. Nu befinner han sig i en kontraktstvist med stallet Cult Energy-Stölting Group, som i värsta fall kan sätta stopp för karriären.

Sveriges mest rutinerade herrcyklist fanns inte med när stallet under förra veckan presenterade sin trupp till säsongen 2016. Detta trots att han själv menar att han har ett giltigt avtal.

Gustav Larsson säger till SVT Sport att han förra året skrev på ett kontrakt med danska Cult som är på ett plus ett år. Det gör att om han bara skulle meddelat sitt stall i tid att han vill utnyttja det andra året, ska han också få göra det. Han hävdar att så också är fallet.

Kopplat in cyklistfacket

Danska Cult har inför kommande säsong köpts upp av tyska Team Stölting och efter svårigheter att ens få kontrakt med lagledningen, fick svenske proffscyklisten beskedet via mejl att kontraktet inte gäller då det är skrivet med det gamla stallet.

– Självklart fungerar det inte så. Om ett företag köper ett annat så köper de ju också deras skulder till exempel. Man köper hela paketet, säger Gustav Larsson till SVT Sport.

Nu har han kopplat in cyklistfacket CPA, Cyclistes Professionnels Associés, som tagit över kommunikationen.

– De försöker få till ett möte och se om vi kan lösa det på något sätt, säger han.

"Lagen har inga platser"

Gustav Larsson kraschade förra sommaren och bröt ryggen för tredje gången i karriären och har ett svagt 2015 i backspegeln. Med få toppresultat och antal tävlingsdagar tror han det blir svårt att hitta ett nytt stall att tävla för.

– Det är klart att jag letar på andra håll. Men säsongen var inte den bästa, och det är inte lätt när det är så många unga talanger som kommer fram. Det är lite svårt att hitta andra möjligheter, säger han.

Cyklistens agent Giuseppe Acquadro tror inte det ska vara för sent för svensken att hitta ett nytt stall och nämner att en annan av hans adepter, Igor Antón skrev kontrakt förra veckan. Men Gustav Larsson är mer tveksam.

– Jag tror att det är svårt att få till, det är såpass sent och lagen har inga platser kvar.