”Alla har lämnat mig – jag har ingenting”

Dömd för alltid: Klockan halv sex den 7 augusti slutade mitt liv

SPORTBLADET

Domen från sporten blev två års avstängning men straffet så mycket större än så.

Nu varnar utskällde cyklisten Matteo Rabottini alla idrottare för den riktiga dopningsdomen.

– Jag har ingen kvar, säger italienaren till Gazzetta dello Sport.

Det finns få mer hatade personer inom idrottsvärlden än de dopade. Ingen vill se dem och ingen vill höra deras ursäkter. Men när Matteo Rabottini nu till sist lägger alla korten på bordet framkommer ändå en talande historia om den riktiga dopningsdomen.

”Såg på tecknat med min son”

Rabattoni vann bergatröjan vid Giro d'Italia 2012 och var kapten för sitt stall Neri Sottoli vid upplagan 2014. Men med åren dalade kapaciteten och när 28-åringen förvandlats från en toppåkare till en medlem av klungan tog han till drastiska åtgärder.

Med vinstchanserna borta men suget efter berömmelsen i behåll köpte Rabattoni en behållare med 5000 enheter av Epo och en förseglad spruta. När föräldrarna åkt på semester den 3 augusti 2014 och italienaren hade barndomshemmet för sig själv tog han den första dosen. Dagen efter den andra.

– Den 7 augusti låg jag och sov hemma när det knackade på dörren. Det var en dopningskontroll... Klockan 07:40 tog de blodprovet och sedan urin. Vid 08:46 var de borta. Efter det kunde jag inte sova alls. Den 12 september fick jag mailet och sedan ringde telefonen. Jag såg på tecknade serier med min son så jag hade missat mailet. Klockan var 17:30 och då slutade mitt liv. Då hamnade jag i helvetet, säger Rabattoni enligt cyclingnews.com.

”Tiden läker inte alla sår”

Det är i en intervju med Gazzetta dello Sport som 28-åringen nu utan omsvep erkänner allt. Efter det positiva testet har cyklisten samarbetat med de italienska myndigheterna och namngett den tidigare cyklist som försedde honom med preparaten.

Belöningen för ärligheten var två månaders strafflindring. Den 6 maj 2016 är Rabattoni därmed fri att tävla igen och planen är att försöka återvända till sporten. Om han är välkommen återstår att se.

– Jag har ingen kvar. Alla har övergett mig i det helvete jag lever i. När nyheten kom tog min pappa det väldigt hårt. Sedan dess har varken han eller min mamma talat med mig. Min partner är också borta, tillsammans med min son Diego. Det finns ingen kvar.

Trots att det officiella straffet snart är avtjänat så ligger domen över Matteo Rabottini som en fuskare för alltid kvar. För att klara av att betala böterna på 840 000 kronor har italienaren också tvingats sälja alla sina tillgångar utom huset som han kan komma att behöva belåna.

– De säger att tiden läker alla sår men det stämmer inte. Allt är ett helvete, långt ifrån himlen där allt är vackert. Det kan jag säga till alla unga. Jag vet vad helvetet är. Gör inte samma misstag som mig, för när du vet hur det känns vill du aldrig återvända till det helvetet. Jag lovar er och tro mig: Du vill inte förlora allt.

ARTIKELN HANDLAR OM