Drevs till sin död – nu kan han frias

”Är lösningen på ett av sportens största mysterier”

SPORTBLADET

Anklagelserna drev Marco Pantani till hans död.

Nu kan italienaren få upprättelse – 17 år efter skandalen i Giro d'Italia – och världen samtidigt få lösningen på ett av sportens största mysterier.

Marco Pantani är en av cykelsportens första legender och hela historiens kanske mest mytomspunne cyklist. ”Piraten” som med sin lätta kropp vände upp och ner på föreställningarna om sporten när han klättrade sig förbi dominanten Miguel Indurain och hela vägen upp till världstronen.

Började missbruka

Det var där Pantani triumferade när han tog den rosa ledartröjan och gick mot segern i 1999 års upplaga av Giro d'Italia. Italienaren ledde med fem och en halv minut när bara den sista bergsetappen återstod på klassiska Madonna di Campiglio. Men Pantani skulle aldrig komma till start.

Stjärnans blodprov visade ett för högt värde av röda blodkroppar och Pantani stängdes av i två veckor av hälsoskäl. Samtidigt pekades ”Piraten” ut som en fuskare då många såg värdet som ett tydligt tecken på bruk av Epo.

Pantani ställde efter testet in hela sin säsong och italienarens team drog sig tillbaka från tävlingen i protest. Händelsen i Italien blev också vändningen inte bara på Pantanis karriär utan på hela cykelstjärnans liv.

Anklagelserna slog stenhårt mot Marco Pantani som föll in i en depression. Enligt flickvännen Christina Jonsson började Pantani missbruka för att dämpa ångesten – något som till slut skulle komma att kosta honom hans liv. Efter att ha isolerat sig från sin familj och sina vänner hittades Marco Pantani 2004 död på ett hotellrum i Rimini. 34 år gammal hade han överdoserat kokain.

”En medlem tvingade läkaren”

Tio år efter stjärnans död valde italienska utredare att återigen öppna fallet kring blodprovet i samband med Giro d'Italia 1999. Detta efter återkommande uppgifter att allt inte hade gått rätt till i samband med läkarundersökningen.

Nu påstår de sig också kunna bevisa att Marco Pantani var oskyldig. Enligt chefsåklagare Sergio Sottani saboterades Pantanis blodprov på uppdrag av den italienska maffian.

”En medlem av maffian hotade läkaren och tvingade honom att se till att Pantani hamnade över den tillåtna gränsen”, skriver Sottani i åtalet enligt Gazzetta dello Sport.

Åklagare har genom vittnesmål och hemliga avlyssningar lyckats koppla maffian till Pantani-skandalen. Enligt åtalet satsade maffian stora pengar på att Pantanis rivaler skulle vinna tävlingen och såg sedan till att få ledaren diskad innan avslutningen.

Det har också bekräftats av ökände gangstern Renato Vallanzasca.

”Jag fick rådet av en medlem av maffian att satsa alla pengar jag hade på Pantanis rivaler precis innan den sista bergsetappen”, skrev Vallanzasca redan 2000.

Lyckas åklagaren nu nå en fällande dom kan inte bara de skyldiga straffas utan också en av italiensk cykelsports största legender till sist få upprättelse. Samtidigt skulle det också vara lösningen på vad Gazzetta dello Sport beskriver som ett av idrottens största mysterier.

ARTIKELN HANDLAR OM