n0thing efter bragden: Försöker att inte gråta

avTobias Lundgren

Cloud9 historiska efter segern i ESL Pro League

1 av 2

En tio år lång Counterstrike-förbannelse är bruten.
När Cloud9 under söndagen besegrade SK Gaming i ESL Pro League-finalen blev de det första Nordamerikanska laget att vinna en stor turnering sedan 2006.
– Jag försöker att inte börja gråta. Jag har spelat länge och att spöa de här killarna betyder mycket, säger veteranen Jordan ”n0thing” Gilbert efter finalen.

De nordamerikanska lagen inom CS:GO-scenen har länge kämpat i skuggan av sina europeiska och sydamerikanska motståndare, men nu kan den eran definitivt vara över.
När Cloud9 sköt hem matchpoängen mot regerande världsmästarna SK Gaming på den brasilianska motståndarnas hemmaplan i São Paulo gjorde de något ett amerikanskt lag inte lyckats med sedan turneringen WSVG ISC 2006: Vann en internationell storturnering i Counterstrike.

Visade ingen nåd på Dust2

Efter att ha förlorat första kartan Overpass på övertid med 17-19 kunde nordamerikanerna komma tillbaka och fullständigt utklassa SK Gaming på Mirage. På CT-sidan släppte de inte till en enda runda och kunde utjämna serien med resultatet 16-6. Och då Cloud9 hade fått blodvittring visade de ingen nåd mot hemmaspelarna på avgörande kartan Dust2.

Trots att SK vann pistolrundan efter en trippelkill av Marcelo ”coldzera” David kunde Cloud9 komma tillbaka direkt och vinna den efterföljande force buy-rundan. Därefter tog de tre raka innan Gabriel ”FalleN” Toledo gav de brasilianska fansen hopp när han stod för årets kanske snyggaste clutch. Ensam mot två Cloud9-spelare visade han upp briljant AWP-spel och kunde med nöd och näppe desarmera bomben.
– Jag är mållös, det är en av de mest fantastiska höjdpunkterna under året, utbrast castern Henry ”HenryG” Greer efter den uppvisningen.

Cloud9 spelade hyperaggressivt

Men Cloud9 var långt ifrån skärrade. De fortsatte ösa på med sitt hyperaggressiva anfallsspel och i halvtid ledde de med betryggande 13-2.
När de sedan vann pistolrundan på CT-sidan och kunde gå upp till matchpoäng var det bara en tidsfråga innan Nordamerika skulle få den första stora titeln i CS:GO. Och trots att SK Gaming vaknade till liv och lyckades ta tre rundor till tog matchen slut när finalens MVP, Timothy ”autimatic” Ta, plockade hem den sextonde rundan för sitt lag.

”Jag är bara jävligt glad”

Efteråt var det en märkbart skärrad men glad Jordan ”n0thing” Gilbert som efter att ha spelat Counterstrike hela sitt vuxna liv för första gången fick lyfta en internationell trofé.
– Jag försöker att inte gråta. Jag har spelat så länge och att spöa de här killarna betyder mycket. Mitt lag spelade riktigt bra. Jag kan säga många klyschiga saker men jag är bara jävligt glad, fick han fram i segerintervjun.
Segern gav 200 000 dollar ner i fickan till Cloud9 - och en evig plats i CS:GO-historien.

ARTIKELN HANDLAR OM

CS:GO

E-sport