”Taeja” historisk efter Dreamhack-segern

E-SPORT

KRÖNIKA: Madeleine ”Maddelisk” Leander om galna ”Dreamhack”-matcherna

1 av 6

Efter en salig blandning av helt galna matcher och stabilt macrospel var det den koreanska 18-åringen Yun ”Taeja” Young Seo som med ett stort leende fick öppna dörren till sitt bås och stiga ut som Dreamhack Winters ”Starcraft II”-mästare.

Han lyckades besegra 16-åringen Lee "Life" Seung Hyun med 4-2 i kartor i den stora finalen på Dreamhack i helgen.

Med detta skrev ”Taeja” historia. Inte nog med att han vann Dreamhack Winter som är lite av ett finalevent för hela Dreamhack-året. Han blev dessutom den första spelaren att lyckas vinna tre Dreamhack-turneringar och att vinna två på raken.

Detta bara två veckor efter att han blev först med att vinna två Homestory Cup, även dessa på raken. Sällan ser vi spelare hålla en så stabil form och jag skulle utan större tvekan vilja säga att han är den bästa spelaren i världen just nu.   

Den mest minnesvärda matchen från hela turneringen var karta nummer två i finalen. Det var alltså ”Taeja” mot ”Life” och kartan var Polar Night. Vår terranspelare började med att skicka ut två tidiga arbetare över kartan och det stod klart att vi skulle få se en så kallad 2-rax. Sen händer det märkliga, en drone rör sig över kartan relativt tidigt och ett hatchery byggs i den naturliga expansionen för ”Taeja”. Det slutade med en sjukt intressant match med Spine Crawlers som försökte ta sig in i huvudbasen för ”Taeja” och som tillslut togs hem av ”Life”.

Jag skulle beskriva ”Taeja” som en lugn och tillbakadragen kille som visar mycket känslor. Det pratas ofta om att få koreanska spelare visar känslor när de vinner och jag tycker det skapar en form av antiklimax. Jag ser mycket hellre vinnare (eller förlorare) som visar hur mycket spelet betyder för dem. Gårdagens vinnare såg verkligen glad ut när han vann det måste varit omöjligt att se utan att ha ett leende på läpparna.

Foto: ”Lifes” tweet innan finalen, som han senare fick äta upp.

Spelförmågan hos honom är definitivt på topp men det är mer än vad man kan säga om hans självförtroende. Efter att ha vunnit Homestory Cup 8 säger ”Taeja” att han hade funderat på att avsluta sin karriär men att han på något sätt lyckades vinna i alla fall. Innan den stora finalen på Dreamhack gratulerar han ”Life” till vinsten på twitter innan finalen drar igång.

I helgen vann han 200 000 kr och under en intervju sa han lite skämtsamt att han kommer kunna pensionera sig utan problem. Jag hoppas verkligen inte att han menar allvar och tror att han har fått mersmak trots att han pratat om detta vid flera tillfällen. Det kommer bli intressant att se vad han kan åstadkomma under nästa år! 

Vi pratar ofta om att Sverige är lilla Korea vad gäller e-sport. När det kommer till resultat fick vi återigen se ett tecken på det under Dreamhack Winter. Sverige var den enda nationen utöver Korea som hade två spelare inkvalade till turneringen. Vi hade Jeffrey "Sjow" Brusi som kvalade in under Dreamhack Summer efter att ha vunnit mot ingen mindre än ”Life” i kvartsfinalen.

”Sjow” fick en otroligt svår grupp och lyckades inte ta sig ur den. Efter förlusten berättade ”Sjow” att han kommer försöka byta ras från Terran till Protoss med motiveringen att man inte behöver vara lika snabb för att spela protoss och att rasen passar hans spelstil bättre. Jag väntar med spänning på att se om han kan nå målet att vara top 50 i Europa inom en månad.

Många, däribland jag, hoppades på att svenskhoppet Johan "Naniwa" Lucchesi skulle ta sig till final. Han visade på riktigt imponerande spel men några små missar, bland annat när det gällde att ta reda på motståndarens strategi, ledde till att han föll 2-1 mot ”Life” i den övre bracketen och sedan 2-1 i den lägre till Park "Jyp" Jin Young. ”Naniwa” slutade bland de åtta bästa spelarna och dessutom blev han som så många gånger förut den bästa icke-koreanen.

Madeleine ”Maddelisk” Leander

ARTIKELN HANDLAR OM