Proffsens hårda kritik mot Valve: "Alla ska ha samma chans"

Här är kravet som de europeiska lagen ställer

William "draken" Sundin från Epsilon, ett av lagen som protesterar.
William "draken" Sundin från Epsilon, ett av lagen som protesterar.

Europeiska minor-turneringen stundar men nu väljer flera av spelarna att protestera.

I ett brev till Valve och PGL riktar man nu skarp kritik mot att andra lag blivit direkt inbjuda till evenemanget - medan man själv måste kvala.

"En grundläggande princip när det kommer till majors och kval är att alla ska ha samma chans", skriver de.

På torsdagen gick ett flertal Counter-Strike: Global Offensive-lag ut och protesterade mot Valve samt turnerings-arrangören PGL, skriver Hltv.org. Anledningen är att fyra av de totalt åtta platserna till den kommande minor-turneringen har fyllts av lag som blivit direkt inbjudna; Fnatic, Heroic, HellRaisers och Space Soldiers.

Alla andra femmor som vill ha en chans att delta i minorn, som är det sista stoppet innan de stora major-turneringarna, måste tävla i delkval om de fyra sista platserna. Elva lag har nu gått ut med ett protestbrev till Valve och PGL, och i listan på de som visar sitt missnöje finner vi bland annat svenska Crowns och Epsilon.

"En grundläggande princip när det kommer till majors och kval är att alla ska ha samma chans. Aldrig någonsin tidigare har lag blivit direkt inbjudna till en minor - vi måste komma ihåg att de mindre lagen redan har en oerhört lång väg att gå för att nå en major", skriver de.

Att minor-arrangörer väljer att bjuda in lag till sina tävlingar är dock inte nytt. Till exempel så har StarLadder gjort samma sak i ett tidigare CIS-kval och likaså MLG i Nordamerika. Men det är alltså ingenting som spelarna uppskattar.
"Vi förväntar oss att Valve och PGL inom de närmsta 48 timmarna väljer att öppna upp fler kval i stället för att fylla platserna med inbjudna lag", står det i brevet.

Läs hela brevet från spelarna här.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN