Astralis anklagas – av världsstjärnan

1 av 3 | Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Andreas ”Xyp9x” Højsleth (vänster) anklagas för att ha använt osjysta inställningar.

avSebastian Parkkila

E-SPORT

Världsettan Astralis anklagas för att ha använt osjysta inställningar.

Bakom anklagelserna står en av världens bästa spelare.

”De är inte de första som använder det”, skriver Nikola ”Niko” Kovač på Twitter.

Under natten mot fredag så förlorade världsettan Astralis från Danmark oväntat mot det brasilianska stjärnlaget MIBR i ECS. Men en händelse i matchen har lett till en stor kontrovers.

Danske spelaren Andreas ”Xyp9x” Højsleth såg ut att plötsligt få syn på en motståndare rakt igenom en rökgranat, och eliminerade honom. Det fick en av världens bästa spelare, bosniske Nikola ”Niko” Kovač, att reagera.

”Hur fan såg Xyp9x honom rakt igenom smoken?”, skrev han på Twitter och fortsatte senare:

”Jag pekar inte ut någon och de är inte de första spelarna som använder det och det är inte deras fel. Jag hoppas utvecklarna kollar på det och försöker fixa det.”

Han fick medhåll av brassarnas förre lagkamrat Epitacio ”Taco” de Melo som menar att det finns en inställning som proffsspelare har använt i månader, även om han är förvånad över att Astralis skulle använda den. Enligt honom så är det en inställning från grafikkortstillverkaren Nvidia som används för att få osjysta fördelar och se bättre igenom rökgranater.

Spelaren försvarar sig själv

Men danske spelaren tas i försvar – av lagets motståndare.

”Astralis spelade väldigt bra, sluta upp med hatet om smokes. Det man ser som åskådare är inte alltid vad man ser som spelare”, skriver MIBR-spelaren Gabriel ”Fallen” Toledo på Twitter efter utspelet. Han får också medhåll av lagets tränare Janko ”YNK” Paunovic.

Även spelaren själv har svarat på anklagelserna.

”Jag har aldrig vetat om dessa ’Nvidia-inställningar’. Jag kunde se hans fötter på min skärm. Jag vet inte varför videon inte visar det. Det är väldigt ledsamt att andra proffs drar förhastade slutsatser”, skriver han på sin Twitter.

▪▪▪

Svenska Ninjas in Pyjamas är klart för slutspel i ECS efter klara segrar mot nordamerikanska NRG och danska North.

ARTIKELN HANDLAR OM

CS:GO

E-sport