Fifa 16

”Lukasinho”: Ser mig som favorit

Av: 

Tobias Lundgren

E-SPORT

Lukas ”Lukasinho” Gummesson om FIFA14, förra årets finalförlust och helgens SM-tävling

Förra året tog han sig till final i SM innan kompisen och världsmästaren Ivan ”BorasLegend” Lapanje snuvade honom på titeln.

Men det är ingen bitter silvermedaljör som kommer till första deltävlingen på lördag.

I stället hyllar han hela turneringen.

– FIFA-communityn har väldigt mycket att tacka e-sport-SM för, det är en turnering alla älskar att spela, säger Lukas ”Lukasinho” Gummesson.

Hyllningen kommer från en spelare som vet vad han pratar om. Gummesson har tävlat i SM sedan turneringen grundades och har blivit en profil inom FIFA-scenen både nationellt och internationellt. Han har själv sett hur mycket ett svenskt mästerskap i spelet betytt för communityn.

– Det är SM som gett FIFA uppsvingen det fått. Förut var spelet litet men nu känns det som att gemene man kommer för att spela en turnering. I spel som Starcraft II är kanske inte prestigen jättehög eftersom det finns så många andra turneringar, men inom FIFA är den absolut störst i Sverige. Spelarna har väldigt mycket att tacka SM för och det är en turnering som alla älskar att spela.

Förra året förlorade du mot Ivan Lapanje i finalen på Dreamhack Summer. Vilken relation har ni till varandra i spelet egentligen?

– Jag och Ivan har en vänskaplig rivalitet. Vi vill inte säga för mycket till varandra samtidigt som vi gillar att spela mot varandra för vi vet att det är bra motstånd. Inför SM förra året spelade vi mycket och då vann jag kanske 70 procent innan och hade dominerat online. Men Ivans spelstil passade bättre offline.

Vad är skillnaden mellan att spela online och offline då?

– Online är det mer effektivt med finter och "speedglitch” (En knappkombination i spelet som gör att spelaren accelererar onormalt snabbt, reds. anm). Offline hinner man tänka mer på försvar, det går långsammare.

”En väldigt stor omställning”

Gummesson har gjort sig känd som en tålmodig försvarsspelare som skoningslöst utnyttjade kontringar till sin fördel. Ett spelsätt han tvingats modifiera i och med FIFA14, där bland annat ”speedglitchen” tonats ner.

– Det är en väldigt stor omställning att spela FIFA14, framförallt i taktiken. Jag använde ”speedglitchen” väldigt mycket. Jag spelar fortfarande på kontring men i FIFA14 är inläggen för effektiva och svåra att försvara sig mot på gott och ont. Därför har jag fått ställa om mitt spel helt, men det är så pass nytt så det är samma för alla.

Om man ser till helgens SM-tävling, vad tror du om motståndet?

Alexander "Aleri" Eriksson kommer spela i helgen och han slog faktiskt Ivan i ett av kvalen till Electronic Sports World Cup (ESWC) i Sundsvall så jag ska verkligen inte räkna bort honom. Han är den tredje bästa spelaren i Sverige, så det står mellan oss. Jag ser mig själv som favorit, men med nya spelet vet jag inte. Skulle inte bli förvånad om det inte blir så att jag vinner.

Hur mycket spelar du nuförtiden?

– FIFA är det jag gör när jag kommer hem från skolan och det jag lever för. Det är fortfarande så kul att tävla och spela och man måste ställa upp när man är ett av de större namnen, för att få communityn att växa.

Vad har du planerat i tävlingsväg den närmaste tiden?

– Det är mycket nu den närmaste veckan. Först SM i helgen sedan åker jag till ESWC i Paris på onsdag. De släppte två kvalplatser online i hela Europa och jag lyckades ta en av de två platserna då jag slog några av de absolut bästa onlinespelarna. Det är tufft att ta sig dit.

Hur ser du på dina chanser där?

– Grupperna är släppta nu och det är väldigt många bra spelare, några av världens bästa. Men jag har rätt bra chanser och skulle nog kunna gå och vinna hela turneringen. Jag satsar verkligen på att vinna.

”Många betalar för att spela mot mig”

Enligt Gummesson finns tre stora turneringar i FIFA som han satsar mot. Dels e-sport-SM, sedan ESWC och så FIFA Interactive World Cup. Men att ta en plats i dessa turneringar är svårt. Väldigt svårt.

– De är otillgängliga för vanliga spelare. Interactive World Cup hade inget onlinekval i Sverige. Om man hade varit där fem år bakåt hade man haft ett namn att komma in på, men då var jag inte bra nog. Förra året visste jag inte heller om ESWC.

Med så få stora turneringar inom FIFA-communityn hittar de profilerade spelarna andra sätt att tjäna pengar på, genom att satsa pengar på matcher online.

– Det är många som vill spela mot mig bara för att få bra träning. Jag ingen egentlig lust att spela mot dem men då få de betala eller satsa till exempel 50 spänn för att spela en match.

Tjänar man bra pengar på det?

– Kanske några tusen i månaden. Men man kan ju förlora pengarna också...

Hur kommer du att göra när PS4 släpps nästa månad, blir det en övergång dit direkt eller?

– Nej, jag kommer spela för att ha kul på PS4 men för att vinna på PS3. Ser fram emot vad de har att komma med men så länge det är tävlingar på PS3 kommer jag att lira där.

”Ska dra in en högre växel”

Efter begäran från spelarna kommer alltså årets säsong i e-sport-SM spelas på PS3 istället för Xbox360 som användes förra året. Ett välkommet besked i communityn. Och ”Lukasinho” är målmedveten inför starten på säsongen.

– Nu ska jag dra in en högre växel till helgen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Fifa 16