”Hur ska spelarna kunna överträffa det här?”

E-SPORT

TOBIAS LUNDGREN: Inledningen av ESL One i Köln bjöd på drömlik CS:GO

1 av 2

KÖLN. Publikrekord redan första dagen och den kanske bästa CS:GO-kartan som spelats – någonsin.

Inledningen av ESL One i Köln blev ingen rivstart, det blev en raketuppskjutning i fyra steg.

Och nu är bara frågan vad spelarna ska ta sig till för att toppa det här.

Till att börja med kan vi återkoppla till gårdagens krönika och frågorna som de svenska CS:GO-hoppen skulle svara på.

Berodde Ninjas in Pyjamas svaga turnering på Gfinity3 endast på dålig uppladdning?

De dök upp i Köln, satte sig vid skärmarna, spelade av en karta och svarade sedan med ett tveksamt ”Njaa...”.

Indiska Wolf knep båda pistolrundorna, förlorade trots det med 7-16, men blev inte den enkla munsbit som många på förhand trodde. Robin ”Fifflaren” Johansson erkände efteråt att han och hans lag ofta är ringrostiga i början av en turnering och det syntes i dag.

På andra sidan gruppen krossade Epsilon motståndarna Hellraisers med 16-1 och för att verkligen få veta var NiP står nu måste vi vänta till i morgon då de båda vinnarna möts.

Fnatic å andra sidan läste frågan ”Hur bra är ni egentligen?”, ställde sig raklånga med armarna om varandra och gallskrek ”SÅ HÄR BRA!”. Låt gå att nyligen inkastade kartan Cobblestone blir lite av ett lotteri, men att avfärda ESEA-mästarna Ibuypower med 16-7 får ändå ses som ett rejält styrkebesked. Och om det blir seger mot Virtus Pro i morgon har Jesper ”JW” Wecksell utlovat en finalplats.

I det stora hela blev det ingen dag fylld av skrällar, trots formatet där en karta ska avgöra matcherna. Men för att kompensera bjöd amerikanska Cloud9 och fransk/belgiska Titan på den kanske bästa Dust2-matchen som någonsin spelats i tävlingssammanhang. Efter att ha legat under med 4-11 i halvtid lyckades Cloud9 gå upp till 15-15 vilket betydde övertid. Väl där var lagen helt oskiljaktiga och bytte fantastiska frags på löpande band. Till slut krävdes det dubbel övertid innan amerikanerna lyckades ta hem segern med 22-18. Därmed avslutade de en match som kommer diskuteras en lång tid framöver, en match som dessutom spelades inför en rekordpublik online.

Första dagen på ESL One i Köln lockade nämligen lika många samtida tittare som själva finalen i Katowice 2014 gjorde. Under en period var det 258 000 tittare inne och tittade på matchen i GOTV, en fantastisk siffra och det går bara att hålla med kommentatorn Auguste ”Semmler” Massonnat:

– Helt sinnessjukt, det är så här stor communityn har blivit.

Och då var det här bara början. Vi har ytterligare tre dagar med CS:GO framför oss. Något säger mig att tittarrekordet blir kortlivat.

ARTIKELN HANDLAR OM

CS:GO