Ivan Lapanje svensk mästare i FIFA13

Publicerad:
Uppdaterad:

E-SPORT

Har blivit världsmästare och nu svensk mästare på bara ett år

Ivan Lapanje är inte bara världsmästare i ”Fifa 13”.

Han är svensk mästare också.

– Det är som en saga, säger han.

Den första finalmatchen mellan Lukas ”Lukasinho” Gummesson och Ivan ”BorasLegend” Lapanje hade hunnit gå till förlängning. De inledande nittio minuterna hade varit så täta att de knappt fanns något syre kvar i Elmias Dream Arena. Med Lapanjes höga press och Lukasinhos tålmodiga försvarsspel påminde de om två boxare som dansade runt varandra.

När ”BorasLegend” till slut hittade en öppning slog han till. Lapanje flög ur stolen och knöt näven i luften.

– ”Fifa” handlar mycket om det psykologiska spelet mellan spelarna och jag visste vilket mentalt övertag det innebar att göra 1-0 när matchen gått till förlängning.

Hade flera ramträffar

SM-finalen spelades i bäst av tre matcher. Det behövdes bara två. Efter det förlösande 1-0-målet kontrollerade Lapanje situationen med världsmästarens skärpa och elegans. Han vann andra matchen med 3-0. Det var smickrande siffror för Gummesson med tanke på hur många gånger ”BorasLegend” träffade stolpen och ribban med sina projektiler.

I fjol – under det svenska mästerskapets debutsäsong – kom Ivan Lapanje tvåa. Då fick han sitta på finalscenens förlorarstol. Ett år senare har han lyckats vinna både världsmästerskapet i Las Vegas och SM i Jönköping.

– Då hade jag aldrig kunnat drömma om att jag skulle få uppleva det här året. Det är som en saga, säger han.

Ett av skälen till framgångarna är att just ”Fifa 13” passar honom utmärkt. Det belönar den tålmodige.

– Och tålamod, det har jag.

”FIFA14 måste fungera som e-sport”

Han lovar att försöka försvara sin titel när det svenska mästerskapet återvänder i höst, med nya spelet ”Fifa 14”. Frågan är bara hur studion Electronic Arts förändringar påverkar hans chanser.

– Jag hoppas att de inte försöker göra det mer ännu mer verklighetstroget. Missförstå mig rätt. Det jag menar är att jag hoppas att spelet inte blir ännu mer slumpmässigt. Det måste fortfarande fungera som e-sport.

Men oavsett kontrasterna mellan ”Fifa 13” och ”Fifa 14” tror Lapanje att den svenska eliten kommer att bestå av ungefär samma spelare som gjorde upp om guldet idag.

– Man måste ha en viss ådra för ”Fifa”. Man ser att det är samma spelare som återkommer, år efter år.

Nu ska ”BorasLegend” ta en lång semester.

Det kan behövas – nästa år har han både ett VM-guld och ett SM-guld att försvara.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN